Specijalitet

Ovako se pravi potrpuša: Pita sa mesom koju makar jednom morate probati

0

Dovoljno je da je napravite i probate samo jednom. Vraćaćete joj se zauvek! Osim mlevenog mesa i sira u nju se još mnogo šta može "potrpati", te eto odakle ovako zanimljiv naziv za istinsku ukusan obrok...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

750 grama kora za pitu

 

500 grama mlevenog mesa

 

400 mililitara kisele pavlake

 

750 grama sira

 

peršun

 

1 glavica crnog luka

 

5 jaja

 

1 kašika mešavine začina

 

pola kašike mirođije

 

ulje

 

so

 

mleveni crni biber

 

Priprema:

 

Ispržite sitno iseckan luk u tiganju. Pošto omekša, dodajte mledevo meso. Posolite, pobiberite, pomešajte, dodajte kašiku začina, mirođeju, iseckani peršun i promešajte još jednom. U dublji sud krupno izrendajte sir, dodajte 4 jaja i 200 mililitara kisele pavlake. Posolite i sjedinite sastojke.

 

Tepsiju premažite uljem i stavite koru, koju ćete saviti do veličine tepsije, pa stavite još jednu koru. Nanesite isprženo meso sa lukom i još 6 zgužvanih kora. Na njih stavite fil od sira, jaja i pavlake.

 

Po receptu najboljih turskih domaćica: Đul pita (VIDEO)

 

Potom nanesite zgužvane kore, u celosti prekrivajući fil. Na kore nanesite mleveno meso s lukom, pa još dve kore. Kore poprskajte uljem i premažite celu površinu. Pecite sat vremena na 180 stepeni. Isecite pitu na parčiće i onda umutite sa jajetom preostalu pavlaku i to nanesite na svako parče pite. Pecite još 40 minuta na istoj temperaturi, a onda toplo poslužite.

makonda-tracker