Pravo je vreme

Neka vaša kuća zamiriše na ovaj slatkiš: Ivanjdanski kolač, divan i topao i hladan

1

Uživajte u pripremi divnog Ivanjdanskog kolača. Vaša kuća bi na njega danas trebalo da zamiriše...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

10 zrelih ali čvršćih kajsija

 

4 kašike vinjaka ili konjaka

 

50 g mlevenih badema (a možete da probate i verziju sa kokosom)

 

50 gr šećera

 

50 g margarina

 

Pomešajte šećer i konjak/vinjak pa dodajte istopljeni ili omekšali puter i na kraju mlevene bademe ili kokos, da masa bude gusta i sipkava.

 

Sunce će danas zastati i na nebu 3 puta zaigrati: Ovako se pravilno obeležava rođenje svetog Jovana Krstitelja

 

Kajsije operite dobro, prepolovite i izbacite košticu, pa ih poređajte na pleh pokriven papirom za pečenje i napunite filom tako da na svakoj polutku bude kupica. Stavite u rernu ugrejanu na 180 nekih 10 minuta.

 

Fil:

 

2 belanceta

 

2 kašike vanilin šećera

 

2 kašike brašna

 

malo praška za pecivo

 

Dok se kajsije peku belanca ulupajte u čvrst sneg pa dodajte šećer. Isključite mikser pa umešajte nežno brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Nakon što su se pekle 10 minuta izvadite kajsije iz rerne pa na svaku špricem ili kašičicom stavite malo testa od belanaca pa vratite u rernu na još 10 minuta, najviše 15 minuta. Možete služiti i toplo i hladno.

makonda-tracker