MIRIŠE NA DETINJSTVO

Pravo iz bakine kuhinje: Napravite šnenokle na starinski način (RECEPT)

0

Starinski desert koji smo obožavali i kome se uvek rado vraćamo

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci: 4 jaja (žumanca i belanca odvojte); 100g šećera; oko 2 l mleka; 1,5 kašika brašna (ili gustina); 1 kašičica ekstrata vanile; 2 kesice vanilin šećera.

 

Priprema: Mutite mikserom belanca dok ne dobijete čvrstu smesu.

 

U duboku šerpu sipajte mleko i dodajte ekstrat vanile i grejte dok ne provri. Kada mleko provri, temperaturu smanjite na najmanje, a zatim kašikom vadite umućena belanca i pažljivo ih spuštajte u vrelo mleko.

 

Šnenokle kuvajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mleka i poređajte u činiju.

 

Krem za šnenokle:

 

Žumanca umutite sa šećerom. U tu smesu dodajte gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kome ste kuvali šnenokle. Sve dobro promešajte. Mleko u kome ste kuvali šnenokle stavite opet da vri, pa temperaturu smanjite. Lagano dodajte smesu sa žumancima, neprestamo mešajući i sva zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smesa zgusne, skinite je sa ringle i ostavite da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, prelijte njime šnenokle.

 

Vazdušasta kao oblak: Ukusna italijanska torta ovog leta neće nestajati sa vaše trpeze (FOTO)


Kolač držite u frižideru. Možete ga služiti tako što ćete odozgo narendati čokoladu ili preliti karamelom.

 

 

makonda-tracker