Ima li šta lepše od čaše pune zdravlja
Sok od kajsija je pun moćnih antioksidanata: beta-karoten pomaže u regulaciji nivoa holesterola i utiče na bolju elastičnost zidova arterija. Uz vitamin C, u ovom voću ima i likopena, premda ne u istoj količini kao u paradajzu, ali i u kajsijama taj sastojak opstaje uprkos kuvanju i čak postajelakši za varenje, piše Lepa & Srećna.
Zahvaljujući visokom procentu šećera u kajsijama, u sok ne morate stavljati mnogo dodatnog šećera.
Sastojci: 5 kg kajsija, šećer (količina zavisi od toga koliko ćete sirupa dobiti), 50 g limuntusa i 3 l vode.
Priprema: Kajsije oljuštite, izvadite im koštice i izmiksujte ih ili propasirajte. Skuvajte 3 litre vode i ohladite.
Pavlova specijal: Pusla torta s borovnicama
Prokuvanom vodom prelijte kajsije, dodajte limuntus i sve dobro izmešajte. Pokrijte posudu i ostavite je 24 sata da odstoji.
Potom procedite kroz gazu i na svaki litar tečnosti dodajte 1 kg šećera, pa mešajte dok se šećer sasvim ne istopi. Sipajte u flaše i dobro zatvorite.