OBRADUJTE UKUĆANE

Slatki i kremasti užitak za pamćenje: Napravite bomba tortu sa višnjama (RECEPT)

0

Neobičan oblik prati fantastičan ukus

foto: Thinkstock
foto: Thinkstock

Priprema:

 

1. Za podlogu stavite da provri sok sa šećerom i margarinom i na kraju dodajte keks. Sve dobro sjedinite. Sklonite sa vatre, ukoliko je potrebno dodajte još keksa ili soka.

 

2. Manji deo ostavite po strani, a ostatak smese rastanjite po dnu i sa strane ovalne činije u obliku polulopte (prethodno je obložite tankom providnom folijom).

 

3. Rastvorite svih 40 g želatina po uputstvu sa kesice i ostavite da nabubri. Za tamni deo u manju posudu stavite sok iz kompota i šećer da provri, dodajte višnje i pre nego što ponovo provri dodajte polovinu želatina,

promešajte da se istopi pa sklonite sa vatre. Ostavite da se ohladi i želira.

 

4. Za beli deo umutite mikserom šlag sa kiselom vodom, dodajte prah šećer, a zatim kiselu pavlaku. Na kraju dodajte ostatak želatina, koji ste prethodno zagrejali (pazite da ne provri), sve dobro sjedinite i ostavite u frižider da se želira. U činiju sa keksom ulijte polovinu bele smese (poluželirane), preko nanesite tamni deo (sa višnjama), a preko njega ostatak bele smese.

 

Kremasto, lagano i preukusno: Napravite lažni tiramisu (FOTO)

 

5. Na površinu stavite odvojeni deo smese sa keksom koji ste što tanje razvaljali. Ostavite u frižider ili friz da se potpuno stegne (želira), najbolje preko noći. Potpuno stegnutu tortu (bombu) prevrnite na okruglu tacnu za služenje.

 

6. Pripremite glazuru po uputstvu i prelijte preko torte. Do služenja je držite u fižideru.

 

SASTOJCI

 

za svetli deo: 2 čaše kisele pavlake, 100 g šlaga u prahu, 2 dl kisele vode, 4 kašike prah šećera, 20 g želatina

 

za tamni deo: oko 200 g višanja iz kompota, 2 dl soka iz kompota, 20 g želatina

 

za podlogu: 2 dl soka iz kompota, 50 g margarina, oko 250 g mlevenog keksa

 

za glazuru: 1 čaša čokoladne glazure

 

 

 

makonda-tracker