Brze kiflice od veoma izdašnog testa oduševiće svakog ko ih proba
Kad ne znate šta da spremite, za čas razvucite ovo testo i biće to pun pogodak!
Sastojci: 250 g mekog pšeničnog brašna, 250 g ječmenog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 250 ml mleka, 50 g margarina, 50 ml ulja, 100 ml kiselog mleka, 1 kašika šećera, 1 jaje, malo mleka za premazivanje, ječmene pahuljice za posipanje.
Razmutiti kvasac u mlakom mleku sa kašičicom šećera i malo brašna. Od brašna, nadošlog kvasca, jajeta, omekšalog margarina, ulja, kiselog mleka i soli zamesite srednje meko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna i ostavite pokriveno testo da naraste.
Savršen prilog jelima s mesom: Turska salata od pečenog luka
Kad naraste, premesite ga i podelite na 16 loptica, pa svaku razvijte u obliku elipse, što tanje možete i zavijte kiflicu. Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje.
Premažite mlekom i pospite pahuljicama (može i susam ili kim).
Uključite rernu da se greje na 200 stepeni i odmah stavite kiflice. Pecite ih 30-ak minuta.