UKUS KOJI SE PAMTI

Nestaće sa stola za tili čas bilo da ih pravite SLANE ili SLATKE: Umesite prijepoljske uštipke (RECEPT)

0
Uštipci sa heljdinim brašnom i domaćim pekmezom su prava poslastica
foto: Thinkstock
foto: Thinkstock

Prijepoljski kraj spaja lepotu prirode sa lepotom koju je čovek stvarao svojim rukama. Slapovi Sopotnice se survavaju sa litica u blizini Kamene Gore, sela - vazdušnje banje sa možda najviše stogodišnjaka u Srbiji.

 

Veličanstvena Mileševska klisura krije istoimeni manastir koji svojim freskama predstavlja vrhunce srednjevekovnog umetničkog dometa. A ko jednom proba specijalitete kojima se Prijepolje diči, imaće možda i najjači razlog da nikad ne poželi povratak u moderno vreme, vrevu i stres.

 

Priprema: Od svih sastojaka umesiti testo koje treba da bude veoma meko. Ostaviti pokriveno testo na toplom mestu da naraste barem 1 sat.

 

Za prste se lepi: Teheran pilav od pirinča i šargarepe

 

Uštipci se formiraju tako što se nauljenom kašikom zahvata po malo testa i spušta u vrelo ulje ili mast. Prže se dok ne porumene.

 

Mogu se servirati kao slano jelo sa sirom, kajmakom i suvim mesom ili kao slatko preliveni medom ili domaćim pekmezom.

 

SASTOJCI

100 g pšeničnog brašna

100 g heljdinog brašna

2 jaja

1/2 kesice kvasca

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice šećera

1 dl vode

 

 

makonda-tracker