Prijepoljski kraj spaja lepotu prirode sa lepotom koju je čovek stvarao svojim rukama. Slapovi Sopotnice se survavaju sa litica u blizini Kamene Gore, sela - vazdušnje banje sa možda najviše stogodišnjaka u Srbiji.
Veličanstvena Mileševska klisura krije istoimeni manastir koji svojim freskama predstavlja vrhunce srednjevekovnog umetničkog dometa. A ko jednom proba specijalitete kojima se Prijepolje diči, imaće možda i najjači razlog da nikad ne poželi povratak u moderno vreme, vrevu i stres.
Priprema: Od svih sastojaka umesiti testo koje treba da bude veoma meko. Ostaviti pokriveno testo na toplom mestu da naraste barem 1 sat.
Za prste se lepi: Teheran pilav od pirinča i šargarepe
Uštipci se formiraju tako što se nauljenom kašikom zahvata po malo testa i spušta u vrelo ulje ili mast. Prže se dok ne porumene.
Mogu se servirati kao slano jelo sa sirom, kajmakom i suvim mesom ili kao slatko preliveni medom ili domaćim pekmezom.
SASTOJCI
100 g pšeničnog brašna
100 g heljdinog brašna
2 jaja
1/2 kesice kvasca
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice šećera
1 dl vode