Na turski način

Za prste se lepi: Teheran pilav od pirinča i šargarepe

0
Ispratite recept i pripremite jelo koje će vas oduševiti kao ni jedno pre!
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

500 g jagnjećeg buta ili nekog drugog mesa

 

1 velika glavica crnog luka

 

2 srednje šargarepe

 

1 čaša kuvanih leblebija

 

2 čaše pirinča dugog zrna (baldo)

 

2,5 čaše tople vode

 

4 kašike maslaca

 

2 kašike maslinovog ulja

 

soli i crnog bibera po ukusu

 

Priprema:

 

Pirinač dobro oprati (dok voda ne ostane bistra), staviti u dublju posudu, posoliti i naliti toplom vodom pa ostaviti 15 minuta. Šargarepu oljuštiti i izrendati krupno, luk iseckati sitno, meso oprati, osušiti i iseći na komadiće. U tepsiji za pilav rastopiti 2 kašike maslaca, dodati meso i pržiti na jakoj vatri dok ne porumeni, dodati iseckani luk i pržiti još 3-4 minuta.

 

Barbarosa iz Sulejmana Veličanstvenog je i veliki gurman: 2 recepta po ukusu ovog glumca doneće Tursku u vaš dom (FOTO)

 

Maslinovo ulje zagrejati u šerpici, dodati šargarepu i pržiti dok ne dobije boju. Preostali maslac zasebno rastopiti i u njega dodati oceđeni pirinač i pržiti na srednjoj vatri dok iza varjače ne počne da ostaje trag. Dodati leblebije i promešati.

 

Na iranski način: Pilav po receptu majke sultanije (FOTO)

 

Meso u tepsiji poravnati, preko njega ravnomerno rasporediti šargarepu a odzgo pirinač s nautom. Naliti toplom vodom u koju su dodati so i biber, poklopiti i na slaboj vatri kuvati oko 16 minuta bez dizanja poklopca. Zatim preko pirinča staviti čistu mokru kuhinjsku krpu, poklopiti i ostaviti desetak minuta da se odmori. Pre serviranja šerpu poklopiti velikim tanjirom i okrenuti da se pilav istrese.

 

( Izvor: Lepaisrećna.rs, Milena Ranisavljević )
makonda-tracker