Nema boljeg!

Napravite sami, jer ćete ga teško pronaći: Sjajni ali bezimeni čokoladni desert

0
Pun čokolade i oraha, postaće vaša omiljena poslastica...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci za testo:

 

10 belanaca

 

250 gr kristal šećera

 

220 gr mlevenih oraha

 

3 male kašičice brašna

 

Sastojci za čokoladni fil:

 

200 gr tamne čokolade

 

250 ml tečne pavlake za šlag

 

Preliv:

 

150 gr mlečne čokolade

 

200 ml tečne pavlake za šlag

 

1 mala kašičica putera

 

Priprema:

 

Prvo napraviti čokoladni fil. Sitno isjeckati čokoladu, ugrejati do vrenja tečnu pavlaku za šlag, preliti preko čokolade i dobro sjediniti, izmešati da se dobije glatka i sjajna smesa. Dobro ohladiti u frižideru oko 3 – 4 sata. Belanca miksirati dok se ne dobije srednje čvrsta pena pa polako dodavati sećer uz stalno miksiranje. Kada se dobije čvrst, sjajan sam lagano umiješati mlevene orahe i brašno. Sipati smesu u veliku tepsiju od rerne u koju je stavljen papir za pečenje.

 

Nije skup i NE GOJI: Ovaj slatkiš se pravi očas posla, a u njemu ćete uživati mnogo duže (FOTO)

 

Peći testo oko 20 – 25 min dok lako ne porumeni po površini. Pečeno testo ohladiti pa ga preseći na tri jednaka dela kraćom stranom (dobiju se tri kore). Ohlađenu čokoladu izmiksirati penasto i podeliti na dva dela. Prvu koru premazati polovinom fila, staviti drugu koru, premazati drugom polovinom fila, staviti treću koru.

 

Nafilovan kolač staviti u frižider na dva – tri sata. U međuvremenu otopiti čokoladu u tečnoj pavlaci, dodati kašiku putera, dobro izmešati pa ostaviti na stranu da se preliv ohladi. Tečnim prelivom prelijte ohlađen kolač pa ga vratiti u frižider da preliv očvrsne, najbolje preko noći.

makonda-tracker