Za Uskrs obavezno umesite domaći keks, piše Lepa & srećna.
Sastojci:
Za testo:
200 gr omekšanog margarina
150 gr šećera
2 žumanca
400 gr brašna i malo brašna za posipanje tepsije
1 kašičica mlevenog cimeta
2-4 kašike mleka
Za glazuru:
1-2 kašičice soka od limuna
250 gr šećera za glazuru
oko 2 kašike hladne vode
različite boje
Pripema:
Unapred zagrejte rernu na 180 stepeni. Dve tepsije premažite sa malo margarina i obložite sa papirom za pečenje.
Penasto umutite 200 gr margarina i 150 gr šećera. Dodajte 2 žumanca i umutite. Dodajte 400 gr prosejanog brašna, 1 kašičicu cimeta i 2-4 kašike mleka da vam biskvit bude mek. Umesite meko testo. Rastanjite testo oklagijom i oblikujte zeke. Posložite u tepsiju i pospite šećerom. Pecite ih u unapred zagrejanoj rerni dok ne dobiju svetlu zlatnosmeđu boju, oko 15 minuta. Kad su gotovi, pospite ih šećerom i čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi.
Za glazuru, procedite sok od limuna. Zatim pomešajte sok od limuna sa šećerom i dodajte postepeno 2 kašike vode da biste dobili čvrstu ali glatku glazuru.Ako je potrebno, dodajte malo proceđenog soka od limuna. Podelite glazuru u odvojene posude i dodajte u svaku različitu boju po vašem izboru. Ukrasite keks glazurom. Možete ivice vaših ukrasa dekorisati čvršćom glazurom a za unutrašnjost dekorativnih oblika možete dodati u glazuru malo vode.