Srpska tradicionalna kuhinja

Ototma, iz prizrenskog kraja: Ukusno jelo od teletine i spanaća

0
Ukoliko vam je potrebna ideja za ručak, isprobajte nešto iz naše bogate tradicije. Potiče iz prizrenskog kraja i njime ćete sigurno oduševiti sve ukućane i goste.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

500 g mlevene teletine


500 g očišćenog spanaća


3 glavice crnog luka


1,5 šoljica pirinča


4 jajeta


so

 

biber


prstohvat aleve paprike


100 g putera

 

Priprema:

 

Crni luk sitno iseckajte. Mleveno meso kratko prodinstajte s malo vode. Dodajte puter i crni luk, piše Lepa i srećna. Nastavite s prženjem na srednjoj vatri, povremeno promešajte. Posolite i pobiberite po ukusu. Spanać dobro operite, pa ga isecite ne previše sitno i ubacite u meso.

 

Napravite čuveno tradicionalno jelo za samo sat vremena: Zapečenu sarmu morate da probate (RECEPT)

 

Ostavite da se dinsta bez dolivanja vode, jer će spanać ispustiti tečnost. Kad sve lepo omekne, dodajte opran pirinač i 1 dl vode, pa ostavite da se pirinač kuva na tihoj vatri. U skoro gotovo jelo kašikom napravite 4 gnezda za jaja.

 

U svako gnezdo pažljivo razbijte jaje (da se belance ne razliva), pa ih posolite i pobiberite. Po potrebi dodajte malo vode. Smanjite vatru, poklopite šerpu i ostavite da se jaja skuvaju.

 

( Izvor: Lepaisrećna.rs, Marija Jakob )
makonda-tracker