Ne mora se posebno objašnjavati zbog čega se ovaj ukusni tamni kolač zove baš "afrikanac". Izgleda interesantno i moćno, a takav mu je i ukus. Od svega je najvažnije da nije potrebno mnogo vremena da se jedan slatki afrikanac nađe na stolu posle savršenog ručka.
Sastojci za testo: 1 litar mleka, 350 grama šećera, 250 ml ulja, 7 kašika brašna od rogača, 17 kašika brašna, 2 kesice praška za pecivo.
Sastojci za preliv: 100 grama čokolade za kuvanje, 2 kašike kakaa, 4 kašike šećera, 200 ml mleka, 100 ml ruma.
Čokoladna fantazija koja se topi u ustima: Kolač koji se BRZO sprema, a još BRŽE pojede (VIDEO)
Priprema: U dublji sud sipati mleko, šećer, ulje, brašno od rogača, prašak za pecivo i brašno. Mešati žicom sve dok se smesa ne sjedini. Pravougaonu tepsiju premazati margarinom i uliti smesu.
Staviti u rernu i peći 30 minuta na 180 stepeni. Za to vreme pripremiti preliv - u šerpu sipati 200 ml mleka, 4 kašike šećera, rum i kakao. Zagrevati na šporetu i dodati čokoladu izlomljenu na parčiće.
Kuvati dok se čokolada i šećer ne rastope i ostaviti da se preliv ohladi. lzvaditi tepsiju iz rerne i iseći kolač na kocke. Po želji, odozgo možete i da narendate čokoladu.