Doručak često može da vam bude i užina. Predlažemo vam 3 izvrsnih ideja kako da započnete dan, a ako vam ostane hrane ponesite na posao.
MORTADELA LOPTICE
Potrebno je:
200 g mortadele, 100 g sredine hleba, 1 čaša mleka, 2 kašike rendanog parmezana, 1 jaje, so, biber, prezle, ulje.
Priprema:
Isecite sredinu hleba na kockice, stavite je u dublji sud, pa preko sipajte mleko da kockice ogreznu. Iseckajte mortadelu isto na kockice. U drugoj činiji viljuškom izmešajte jaje, dodajte parmezan, seckanu mortadelu, isceđen hleb, biber i malo soli. Rukama oblikujte loptice. Uvaljajte ih u prezle i pržite u zagrejanom ulju dok ne porumene. Vadite ih na tanjir, na koji ste stavili kuhinjski ubrus. Poslužite dok su tople.
BRZE PROJICE
Potrebno je:
1 čaša kukuruznog brašna, 1 čaša pšeničnog brašna, 1/2 čaše ulja, 1½ čaša jogurta, 1 kašičica soli, 1 kesica praška za pecivo, 1 jaje, 200 g sira.
Priprema:
Izmešajte sve sastojke i sipajte smesu u kalupe za projice prethodno namazane margarinom i posute sa malo brašna. Računajte na to da će projice tokom pečenja narasti, pa nemojte smesu sipati do vrha kalupa. Projice pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Poslužite ih tople uz kiselo mleko, ajvar, malo kulena ili šunke.
PITA OD TIKVICA
Potrebno je:
1 veća tikvica, 250 g svežeg sira, 2 jaja, 1½ dl mleka, 1-2 kašike brašna, 1 kašika soli.
Priprema:
Rernu zagrejte na 220 stepeni. Tikvicu isecite na sitne kocke. U veću posudu sipajte mleko, brašno, jaja i so, pa dobro izmešajte i na kraju dodajte sir i tikvice. Smesu rasporedite po namašćenom plehu ili vatrostalnoj posudi i pecite 20-25 minuta.