Sastojci:
2 l mleka
1 kašika jogurta
2 kašike sirila
pola kašičice soli
Za surutku:
5 kašika soli na pola litra surutke
Priprema:
Zagrejte mleko do 30 stepeni Celzijusa, povremeno mešajući da se ravnomerno ugreje, piše Lepa i srećna. Ukloniti s ringle, dodati jogurt razblažen s kašikom mleka, promešajte dobro, poklopite i ostavite 1 sat na sobnoj temperaturi. Dodajte sirilo, promešajte i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći.
Ujutru isecite usireno mleko na kockice, ostavite da stoji petnaestak minuta pa procedite kroz gazu i ostavite da otkaplje 2-4 sata. Surutku sačuvajte. Zatim premestite na hladno mesto a sutradan odmotajte sir i u činiji ga izmešajte sa pola kašičice soli.
Ovo će vam postati omiljeni doručak: Prženice sa sirom i kajmakom (RECEPT)
Na dno plitke cediljke stavite čistu gazu, sipajte sir pa prekrijte gazom i pritisnite nečim teškim. Ostavite preko noći na hladnom. Sutradan isecite kocke sira, prelijte posoljenom surutkom i ostavite u frižideru. Tako pripremljen sir treba da zri 5 dana.