Grčki specijaliteti

Na domaći način: Kako da sami napravite feta sir (od kravljeg mleka)

0
Iako se feta tradicionalno pravi od kozjeg, sir uopšte nije loš ni napravljen od kravljeg mleka!
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

2 l mleka


1 kašika jogurta


2 kašike sirila


pola kašičice soli

 

Za surutku:

 

5 kašika soli na pola litra surutke

 

Priprema:

 

Zagrejte mleko do 30 stepeni Celzijusa, povremeno mešajući da se ravnomerno ugreje, piše Lepa i srećna. Ukloniti s ringle, dodati jogurt razblažen s kašikom mleka, promešajte dobro, poklopite i ostavite 1 sat na sobnoj temperaturi. Dodajte sirilo, promešajte i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći.

 

Ujutru isecite usireno mleko na kockice, ostavite da stoji petnaestak minuta pa procedite kroz gazu i ostavite da otkaplje 2-4 sata. Surutku sačuvajte. Zatim premestite na hladno mesto a sutradan odmotajte sir i u činiji ga izmešajte sa pola kašičice soli.

 

Ovo će vam postati omiljeni doručak: Prženice sa sirom i kajmakom (RECEPT)

 

Na dno plitke cediljke stavite čistu gazu, sipajte sir pa prekrijte gazom i pritisnite nečim teškim. Ostavite preko noći na hladnom. Sutradan isecite kocke sira, prelijte posoljenom surutkom i ostavite u frižideru. Tako pripremljen sir treba da zri 5 dana.

makonda-tracker