oboriće vas sa nogu

Recept za domaći ratluk koji su mnogi priželjkivali da imaju u svojim rukama!

0
Idealan dodatak uz kafu, ali i savršena poslastica i za one koji poste, domaći ratluk postaće nezamenjiv slatkiš u vašem domu.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

  • 1,5 kg šećera
  • 2 x 750 ml vode
  • 250 g gustina
  • limuntus
  • 6-­8 kapi ekstrakt od ruže
  • šećer u prahu za valjanje

 

Priprema:

 

1. Skuvati šećer u većem sudu sa 750 ml vode. Sirup treba da bude gušći nego za slatko.

 

2. U drugom sudu rastopiti 250 g gustina u 750 ml vode, dobro izmešati da nema ni jedne grudvice, pa ga izručiti u kuvani šećer na šporetu. Mešati neprestano čistom drvenom kašikom i produžiti kuvanje na jakoj vatri, samo paziti da masa ne zagori.

 

Gurmanska poslastica koju ćete redovno spremati: Napravite pitu pastiricu od pire krompira i oduševite vaše ukućane (RECEPT)

 

3. Dodati komad limuntusa veličine lešnika, koji prethodno treba rastopiti u malo vode. Kad je kuvanje već pri kraju, treba da se masa pri kuvanju odvaja od šerpe i da ostavlja prazan trag pri povlačenju kašike po dnu suda (to je oko 40 minuta kuvanja).

 

4. Dodajte 6 do 8 kapi esencije ruže, pa masu izlijte u veću emajliranu tepsiju. Kad se dobro ohladi, seći na sitne komadiće i uvaljati u prah šećer. Dobro paziti da ratluk ne ostane redak, da se ne lepi i da se ne prekuva, jer će biti žilav.

 

Napomena: Možete koristiti i ekstrakt od vanile ili kokosa....

makonda-tracker