VRHUNSKO JELO

Napravite čuveno tradicionalno jelo za samo sat vremena: Zapečenu sarmu morate da probate (RECEPT)

0
Preukusna verzija tradicionalnog jela
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sarma je omiljeno jelo 99 odsto Srba, a te pepoznatljive rolnice od kiselog kupusa i mlevenog mesa već decenijama su nezamenljive na trpezi.

 

Ipak, ponekad valja nešto i promeniti i pripremiti jelo na drugačiji način!

Predlažemo vam veoma ukusnu verziju omiljenog jela - zapečenu sarmu!

 

Sastojci: 600 g mlevenog mesa, 100 g crvenog luka, 2 čena belog luka, 100 g pirinča, 800 g kiselog kupusa, 50 g svinjske masti, 800 ml mesne supe (ili tople vode), 400 ml milerama, so, biber i mlevena paprika po ukusu.

 

Priprema: Na svinjskoj masti ispržite sitno iseckan luk do zlatnožute boje, pa dodajte sitno seckani beli luk i kratko ga pržite. Zatim dodajte meso pa mešajte i varjačom razdvajajte meso da se ne stvaraju grudvice. Začinite i dinstajte meso desetak minuta.

 

Ovaj specijalitet se topi u ustima: Slani mafini bez brašna savršeni za doručak (RECPET) 

 

Nakon toga dodajte pirinač i dinstajte još 5 minuta. U posudu za pečenje stavite pola količine iseckanog kupusa, rasporedite po njemu meso i pirinač pa ih pokrijte kupusom. Zalijte supom toliko da prekrije sastojke, pa poklopite i pecite oko 60 minuta u rerni na 180 stepeni.

 

Nakon pola sata pečenja, posudu otklopite i vratite u rernu na još pola sata. Dok se peče, razmutite mileram i prelijte ga preko jela pa pecite još 10 minuta.

 

makonda-tracker