Sarma je omiljeno jelo 99 odsto Srba, a te pepoznatljive rolnice od kiselog kupusa i mlevenog mesa već decenijama su nezamenljive na trpezi.
Ipak, ponekad valja nešto i promeniti i pripremiti jelo na drugačiji način!
Predlažemo vam veoma ukusnu verziju omiljenog jela - zapečenu sarmu!
Sastojci: 600 g mlevenog mesa, 100 g crvenog luka, 2 čena belog luka, 100 g pirinča, 800 g kiselog kupusa, 50 g svinjske masti, 800 ml mesne supe (ili tople vode), 400 ml milerama, so, biber i mlevena paprika po ukusu.
Priprema: Na svinjskoj masti ispržite sitno iseckan luk do zlatnožute boje, pa dodajte sitno seckani beli luk i kratko ga pržite. Zatim dodajte meso pa mešajte i varjačom razdvajajte meso da se ne stvaraju grudvice. Začinite i dinstajte meso desetak minuta.
Ovaj specijalitet se topi u ustima: Slani mafini bez brašna savršeni za doručak (RECPET)
Nakon toga dodajte pirinač i dinstajte još 5 minuta. U posudu za pečenje stavite pola količine iseckanog kupusa, rasporedite po njemu meso i pirinač pa ih pokrijte kupusom. Zalijte supom toliko da prekrije sastojke, pa poklopite i pecite oko 60 minuta u rerni na 180 stepeni.
Nakon pola sata pečenja, posudu otklopite i vratite u rernu na još pola sata. Dok se peče, razmutite mileram i prelijte ga preko jela pa pecite još 10 minuta.