PROTIV GRIPA I PREHLADE

Dobar dodatak i jelu i čaju: Recept za Zlatnu pastu

0
Pošto naše telo teško apsorbuje kurkumu, u Zlatnu pastu svakako dodajte ulje i biber koji će pomoći u apsorpciji začina...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Zlatna pasta od kurkume ima fantastična protivupalna, antioksidativna i detoksikacijska svojstva. Glavni sastojak ove paste je kurkuma ili indijski šafran, superzačin s protuupalnim, antoksidativnim i detoksikacijskim svojstvima. Poznata je i kao prirodno sredstvo protiv bolova.

 

Sastojci:

 

125 mililitara kurkume u prahu


250 mililitara vode


1 i po kašičica mlevenog crnog bibera


70 mililitara devičanskog maslinovog ili kokosovog ulja

 

Priprema:

 

Vodi dodajte kurkumu i stavite na laganu vatru uz mešanje. Mešajte dok ne dobijete gustu pastu što može trajati 6 do 10 minuta. Ukoliko vam se čini da je pasta previše retka dodajte još kurkume, a ako vam se čini da je pregusta dodajte vode. Pasta mora neprekidno biti na laganoj vatri i ne sme da provri jer će sastojci izgubiti svoja lekovita svojstva.

 

Čudo od recepta: Domaća pašteta od piletine

 

Na kraju dodajte biber i ulje. Nastavite da mešate kako bi se svi sastojci dobro povezali. Skinite pastu s vatre i ostavite da se ohladi. Pastu možete držati u tegli i čuvati u frižideru gde može da stoji do 2 nedelje jer njena snaga, odnosno delovanje opada nakon toga vremena.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani...

 

 

Kako koristiti Zlatnu pastu?

 

foto: Profimedia

Ako se koristi kao dodatak jelima, Zlatnu pastu dodajte tek pri kraju kuvanja kako bi hranjiva svojstva ostala maksimalno očuvana; naročito izvrsno dopunjava ukuse jela s pasuljem.

 

Može se koristiti i kao čaj na način da se kašičica paste ubaci u vruću vodu, promeša i doda med ili neki zaslađivač po želji.

 

Za savršen balans: Kičari od basmati pirinča i mungo dala

 

  • Odličan je dodatak sosovima.

 

  • Kašičicu paste dodajte u supu od povrća, varivo ili krem čorbu.

 

  • Kašičicu paste dodajte barenom pirinču i povrću za poboljšavanje ukusa.

 

  • Malo paste dodajte u toplo biljno mleko i uživajte u svom Zlatnom napitku.
makonda-tracker