Zlatna pasta od kurkume ima fantastična protivupalna, antioksidativna i detoksikacijska svojstva. Glavni sastojak ove paste je kurkuma ili indijski šafran, superzačin s protuupalnim, antoksidativnim i detoksikacijskim svojstvima. Poznata je i kao prirodno sredstvo protiv bolova.
Sastojci:
125 mililitara kurkume u prahu
250 mililitara vode
1 i po kašičica mlevenog crnog bibera
70 mililitara devičanskog maslinovog ili kokosovog ulja
Priprema:
Vodi dodajte kurkumu i stavite na laganu vatru uz mešanje. Mešajte dok ne dobijete gustu pastu što može trajati 6 do 10 minuta. Ukoliko vam se čini da je pasta previše retka dodajte još kurkume, a ako vam se čini da je pregusta dodajte vode. Pasta mora neprekidno biti na laganoj vatri i ne sme da provri jer će sastojci izgubiti svoja lekovita svojstva.
Čudo od recepta: Domaća pašteta od piletine
Na kraju dodajte biber i ulje. Nastavite da mešate kako bi se svi sastojci dobro povezali. Skinite pastu s vatre i ostavite da se ohladi. Pastu možete držati u tegli i čuvati u frižideru gde može da stoji do 2 nedelje jer njena snaga, odnosno delovanje opada nakon toga vremena.
Nastavak pročitajte na sledećoj strani...
Kako koristiti Zlatnu pastu?
Ako se koristi kao dodatak jelima, Zlatnu pastu dodajte tek pri kraju kuvanja kako bi hranjiva svojstva ostala maksimalno očuvana; naročito izvrsno dopunjava ukuse jela s pasuljem.
Može se koristiti i kao čaj na način da se kašičica paste ubaci u vruću vodu, promeša i doda med ili neki zaslađivač po želji.
Za savršen balans: Kičari od basmati pirinča i mungo dala
- Odličan je dodatak sosovima.
- Kašičicu paste dodajte u supu od povrća, varivo ili krem čorbu.
- Kašičicu paste dodajte barenom pirinču i povrću za poboljšavanje ukusa.
- Malo paste dodajte u toplo biljno mleko i uživajte u svom Zlatnom napitku.