Vredna truda

Nikada nećete zaboraviti prvi SLASNI zalogaj OVOG slatkiša: Šuškava torta

0
Pošto sušenje kora oduzima dosta vremena, ova torta ne pravi se često. Ali ukus je nezaboravan, te vam obećavamo da je vredna truda, i da će biti pravi hit vaše slatke trpeze!
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci za 3 kore:

 

9 belanaca

 

18 kašika šećera

 

3 čepa sirćeta

 

Sastojci za krem:

 

9 žumanaca

 

250 g šećera

 

200 g čokolade po izboru

 

250 g margarina

 

150 g šećera u prahu

 

200 g šlaga ili slatke pavlake

 

Za pola sata je gotova, a svi će tražiti parče vise: Čoko moko torta je hit na srpskoj trpezi (RECEPT)

 

Priprema:

 

Umutite tri puta po 3 belanca sa po 6 kašika šećera. Kad se dobro umuti dodajte sirće i nastavite mućenje. Smesa treba da bude čvrsta, glatka i sjajna.

Od papira za pečenje iskrojite tri jednaka kruga, stavite u najveći pleh od rerne, pa sipajte belanca na krugove tako da dobijete tri kore.

 

Smesa je veoma čvrsta, pa se neće razlivati. Sušite kore 2 sata na 100 stepeni uz ventilator. Za to vreme, pomešajte žumanca sa šećerom, pa stavite da se kuva na pari. Kad se zgusne, sklonite sa vatre pa dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne otopi.

 

Ostavite da se ohladi, a za to vreme umutite margarin sa šećerom u prahu penasto, pa njemu postepeno dodajte ohlađen krem uz mućenje. Umutite šlag ili slatku pavlaku pa počnite sa filovanjem - kora, krem, šlag. Dekorišite po želji.

makonda-tracker