Ideja

Spektakl za goste koji su vam posebno dragi: Palačinke sa cvećem (VIDEO)

0
Kandirane latice ruža na torti i punjeni cvetovi tikvica odavno se mogu naći u jelovnicima širom sveta, ali postoje vrste cveća koje su podjednako jestive i ukusne, a malo je poznato da mogu biti deo obroka...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jestivo cveće je ono koje možete bezbedno konzumirati u ishrani, a koristi se u brojnim jelima - u azijskoj, evropskoj i bliskoistočnoj kuhinji, piše Lepa i srećna. Salate od jestivog cveća su postale trend u svetu - koliko zbog svog atraktivnog izgleda, neodoljivih latica, mirisa i boja, toliko i zbog blagotvornog dejstva koje imaju po zdravlje – a cveće može biti i deo poslastica, peciva...

 

Ovako se prave CRNE PALAČINKE

 

Preporučuje se da se, nakon što se cveće ubere, ostavi da pluta u vodi okrenuto naopako jer se na taj način čisti, a da se potom uroni u ledenu vodu, gde će ostati manje od jednog minuta.

 

Važno je imati na umu da nije svaki cvet jestiv, već se, naprotiv, može naći i poneki otrovan, baš kao što je slučaj s pečurkama. U red cvetova koje treba izbegavati pri pripremi ukusnog obroka spadaju narcis, rododendron, visterija, oleander i drugi, a jestive vrste su:

 

1. Dnevni ljiljani

 

Mič Bačer, autorka knjige pod nazivom ’’Kuvanje s cvećem’’, kaže da su svi delovi dnevnih ljiljana jestivi – od cveta do korena, kao i da imaju osvežavajući i sladak ukus kao salata. Ona preporučuje da dnevni ljiljani budu dodatak salati.

 

2. Orhideje

 

Iako neki smatraju da su orhideje isuviše lepog izgleda da bi završila u stomaku, stručnjaci savetuju njihovo uvođenje u jelovnik. Bačerova njihov ukus opisuje kao svojevrsnu mešavinu krastavca i endivije i predlaže da se koriste prilikom prženja ili za dekoraciju poslastica.

 

Nećete verovati rođenim očima: Palačinke gotove za samo 5 sekundi! (VIDEO)

 

3. Suncokreti

 

Semenke suncokreta su poznate po tome što su bogate hranljivim materijama i korisne za zdravlje, ali se malo ko zapitao da li je isti slučaj s laticama ovog cveta. Latice suncokreta imaju blag ukus trave, a bačerova preporučuje da se koriste kako ukusan dodatak salatama ili da se umese s testom za hleb.

 

4. Lale

 

Baš kao i orhideje, lale imaju ukus krastavca, ali nešto blaži. Zahvaljujući svom obliku koji podseća na čašicu, one su kao stvorene za punjenje ukusnim namirnicama. Bačerova savetuje da se koriste kao čaše za sladoled, a napominje i da mogu dati svežinu i predivnu aromu salati.

 

5. Jorgovan

 

Opojan, sladak i cvetni miris jorgovana možete imati i na svom tanjiru! Bačerova predlaže da se koriste isključivo cvetovi jorgovana i da on bude sastavni deo poslastica – sorbea, sladoleda, pudinga ili džema.

 

Pogledajte simpatično uputstvo o tome kako da napravite palačinke sa jestivim cvećem!

 

 

makonda-tracker