Za duh i telo

Gozbeno egzotično putovanje putem ukusa i mirisa: Vrindavan kari

0
Hranljive namirnice, supe, atraktivna začinjena hrana osnažuju organizam...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Te hranljive namirnice na sanskritu se nazivaju Ojas-hrana koja osnažuje i izgrađuje, piše Lovesensa. Namirnice koje poseduju te osobine su korenaste biljke, zimska bundeva kao i gi i bademi.

 

Sastojci:

 

- 200 g obarenog graška


- 200 g karfiola iseckanog na sitne cvetove


- 200 g šargarepe iseckane na sitne prutiće


- kašičica indijskog kima


- kašičica semena slačice


-  pola kašičice mlevenog korijandera


- pola kašičice dimljene aleve paprike


- kašičica garam masale


- kašičica kari listića


- kašičica svežeg đumbira iseckanog na sitne kockice


- četvrtina kašičice čilija


- trećina kašičice asafoetide (zamena je čen belog luka, ispasiran sa pola glavice crvenog luka)


- kašika smeđeg nerafinisanog šecera od šećerne trske


- kašičica himalajske soli


- 200 g pasiranog paradajza


- 50 g kokosovog mleka


- kašika gija


- šoljica filtrirane vode

 

Zdrava ružičasta supica: Savršeni miks kokosovog mleka, cvekle i krompira

 

Priprema:

 

U zagrejanom woku dodati gi, indijski kumin, slačicu, đumbir i asafoetidu. Pržiti dok slačica ne prestaje da pucketa. Dodati karfiol, šargarepu i so. Dinstati uz mešanje oko 3 minuta. Dodati vodu i ostale začine.

 

Dinstati dok voda ne ispari i šargarepa ne omekša, 7-10 minuta. Dodati paradajz, kokosovo mleko, šećer. Kuvati na jakoj vatri uz mešanje još 3-4 minuta.

( Izvor: Lovesensa.rs, Dejan Jovanović Dhanur )
makonda-tracker