Starinski recept

Do izvrsne poslastice za samo 20 MINUTA: Sipana pita jabučara

0
Sipana pita jabučara je izuzetno sočna, i veoma se lako priprema...
foto: Youtube screenshot
foto: Youtube screenshot

Suvi sastojci:

 

2 čaše (od 200 ml) brašna

 

2 čaše griza

 

1 čaša šećera

 

1 vanilin šećer

 

1 prašak za pecivo

 

Fil od jabuka:

 

1,5 kg neočišćenih jabuka

 

1 čaša šećera

 

5 g cimeta

 

1 vanilin šećer

 

Još će vam biti potrebno i 150 g margarina

 

Priprema:

 

Uključite rernu na 180 stepeni, a dok se greje, očistite i izrendajte jabuke. Dodajte im šećer, vanilin šećer i cimet, sve promešajte pa ostavite da odstoji dok pripremite suve sastojke. Pomešajte brašno, griz, vanilin šećer i prašak za pecivo. Pleh dimenzija 30 x 20 cm dobro premažite margarinom.

 

Na dno pospite trećinu suvih sastojaka pa preko njih kašikom ređajte pola smese sa jabukama. Smesu od jabuka hvatajte zajedno sa sokom koji su pustile.

 

Kako da napravite prevrnuti karamel kolač s jabukama (VIDEO)

 

Ukoliko su jabuke suvlje i nema onog soka, slobodno u tu smesu sipajte malo vode, manje od pola čaše. Preko toga sipajte opet trećinu suvih sastojaka, ostatak jabuka i preko njih ostatak suvih sastojaka. Iseckajte margarin na tanke pločice pa poslažite odozgo.

 

Stavite da se peče oko 40 minuta na 180 stepeni. Posle 40 minuta izvadite pa pipnite rukom odozgo - ako je još uvek veoma mekano, vratite u rernu na još 10 minuta. Ukoliko se stvorila hrskava korica, sipana pita je gotova. Ohladite, isecite na kocke, pospite šećerom u prahu i poslužite.

 

makonda-tracker