Sastojci:
50 gr kakao praha (prosejanog)
100 gr smeđeg šećera
250 gr ključale vode
125 gr putera (i malo za podmazivanje pleha)
150 gr kristal-šećera
225 gr brašna
5 gr praška za pecivo
5 gr sode bikarbone
5 ml vanila ekstrakta
2 jajeta
Za glazuru:
125 ml vode
30 gr smeđeg šećera
175 gr putera
300 gr čokolade za mešenje
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite dva okrugla kalupa prečnika 20cm i obložite papirom za pečenje, piše Lepa i srećna. Izmešajte kakao i 50 gr šećera, pa dodajte vrelu vodu i ujednačite masu.
Umutite penasto kristal-šećer s puterom. U drugoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U umućeni puter ulijte ekstrakt vanile, dodajte jedno jaje pa malo brašna sa dodacima, zatim drugo jaje i ostatak brašna. Neprekidno mešajte.
Spojite ovu mešavinu sa pripremljenim kakaom s vodom. Podelite na dva dela, sipajte u kalupe i pecite oko 30 minuta. Proverite čačkalicom da li je testo pečeno. Kad ih izvadite iz rerne, ostavite da se hlade 5-10 minuta pa izvadite pečene delove torte da se potpuno ohlade na žici.
Dvobojna torta: Poslastica koja pruža mogućnost magične dekoracije
Sada pripremite glazuru. Vodu, 2 kašike smeđeg šećera i 175 gr putera otopite na tihoj vatri, a kad počne da ključa dodajte izlomljenu čokoladu. Protresite šerpu tako da dobijete glatku i sjajnu masu. Ostavite je da stoji oko sat vremena, povremeno promešajte.
Složite kolač: pečenu koru, pa trećinu fila, zatim drugu koru pa ostatak fila odozgo i sa strane. Površina može biti glatka, ali je interesantnije ako napravite neobične krugove varjačom po površini.