Čokoladna torta koja će vas omađijati

Ne dozvolite da vas ime zavara: Đavolica - slatkiš koji ćete rado napraviti za sve vama drage ljude

0
Kreatorka recepta, popularna kuvarica Najdžela Loson, kaže da ovaj slatkiš uprkos imenu ima božanski ukus...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

50 gr kakao praha (prosejanog)


100 gr smeđeg šećera


250 gr ključale vode


125 gr putera (i malo za podmazivanje pleha)


150 gr kristal-šećera


225 gr brašna


5 gr praška za pecivo


5 gr sode bikarbone


5 ml vanila ekstrakta


2 jajeta

 

Za glazuru:

 

125 ml vode


30 gr smeđeg šećera


175 gr putera


300 gr čokolade za mešenje

 

Priprema:

 

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite dva okrugla kalupa prečnika 20cm i obložite papirom za pečenje, piše Lepa i srećna. Izmešajte kakao i 50 gr šećera, pa dodajte vrelu vodu i ujednačite masu.

 

Umutite penasto kristal-šećer s puterom. U drugoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U umućeni puter ulijte ekstrakt vanile, dodajte jedno jaje pa malo brašna sa dodacima, zatim drugo jaje i ostatak brašna. Neprekidno mešajte.

 

Spojite ovu mešavinu sa pripremljenim kakaom s vodom. Podelite na dva dela, sipajte u kalupe i pecite oko 30 minuta. Proverite čačkalicom da li je testo pečeno. Kad ih izvadite iz rerne, ostavite da se hlade 5-10 minuta pa izvadite pečene delove torte da se potpuno ohlade na žici.

 

Dvobojna torta: Poslastica koja pruža mogućnost magične dekoracije

 

Sada pripremite glazuru. Vodu, 2 kašike smeđeg šećera i 175 gr putera otopite na tihoj vatri, a kad počne da ključa dodajte izlomljenu čokoladu. Protresite šerpu tako da dobijete glatku i sjajnu masu. Ostavite je da stoji oko sat vremena, povremeno promešajte.

 

Složite kolač: pečenu koru, pa trećinu fila, zatim drugu koru pa ostatak fila odozgo i sa strane. Površina može biti glatka, ali je interesantnije ako napravite neobične krugove varjačom po površini.

makonda-tracker