Sastojci:
365 g belog brašna
60 g integralnog brašna
1/4 kvasca
1 jaje
125 ml vode
125 ml mleka
1/2 kašičice soli
1 kašika šećera
25 ml ulja
Za dekoraciju:
2 zrna bibera
2 žumanca
Priprema:
Testo: Ugrejati mleko i vodu (da bude mlako) i pomešati. Dodati kvasac, jedno jaje, so, šećer, ulje i brašno. Testo dobro umesiti i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Radnu površinu posuti brašnom i izručiti testo na nju. Testo podeliti na pet delova i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Danas ni slučajno ništa ne pozajmljujte: Ovo su običaji za Božić koje morate ispoštovati!
Prvi deo rastanjiti oklagijom za okrugli kalup (to će biti dno kolača). To testo staviti u podmazan kalup. Od sledeća tri dela napraviti valjke, dužine 1 metar. Uplesti ih i staviti u kalup, tako da čine srce (može se praviti i u obliku kruga). Od preostalog testa napravite valjak dužine 30 cm, a od njega napraviti zemičku u obliku ptice (izvući joj kljun i staviti biber za oči).
Zagrejati rernu na 250 stepeni i kolač premazati sa dva žumanca i staviti da se peče. Isto važi i za zemičku. U rerni u posebnom sudu zajedno sa kolačem peći i zemičku. Vreme pečenja od 20 do 25 minuta. Ispečeni kolač i zemičku spojiti i ukrasiti po želji.Prilagođeno sa: Recepti.com