Ispunite lešnicima, čokoladama, bombonama

Praznično iznenađenje kojem će se vaši mališani najviše obradovati: Česnica u obliku srca!

0
Praznični kolač ispunjem slatkim poklonima... Vaši najmlađi posebno će uživati.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

365 g belog brašna


60 g integralnog brašna


1/4 kvasca


1 jaje


125 ml vode


125 ml mleka


1/2 kašičice soli


1 kašika šećera


25 ml ulja

 

Za dekoraciju:

 

2 zrna bibera


2 žumanca

 

Priprema:

 

Testo: Ugrejati mleko i vodu (da bude mlako) i pomešati. Dodati kvasac, jedno jaje, so, šećer, ulje i brašno. Testo dobro umesiti i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Radnu površinu posuti brašnom i izručiti testo na nju. Testo podeliti na pet delova i ostaviti da odstoji 10 minuta.

 

Danas ni slučajno ništa ne pozajmljujte: Ovo su običaji za Božić koje morate ispoštovati!

 

Prvi deo rastanjiti oklagijom za okrugli kalup (to će biti dno kolača). To testo staviti u podmazan kalup. Od sledeća tri dela napraviti valjke, dužine 1 metar. Uplesti ih i staviti u kalup, tako da čine srce (može se praviti i u obliku kruga). Od preostalog testa napravite valjak dužine 30 cm, a od njega napraviti zemičku u obliku ptice (izvući joj kljun i staviti biber za oči).

 

Zagrejati rernu na 250 stepeni i kolač premazati sa dva žumanca i staviti da se peče. Isto važi i za zemičku. U rerni u posebnom sudu zajedno sa kolačem peći i zemičku. Vreme pečenja od 20 do 25 minuta. Ispečeni kolač i zemičku spojiti i ukrasiti po želji.Prilagođeno sa: Recepti.com

makonda-tracker