recept

Bez nje ne možemo zamisliti prazničnu trpezu: Evo kako da napravite najbolju česnicu!

0
Ovaj posebni hleb se mesi na Badnje veče ili na Božićno jutro, a jede se uz doručak na Božić, kada se svi ukućani okupe oko svečane trpeze
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Česnica može da se pravi na nekoliko načina, ali ono što varira od mesta do mesta jeste i to šta se stavlja u česnicu.

 

Najveći broj ljudi će neizostavno u hleb staviti novčić, jer se veruje da donosi novac i sreću, kao i parče badnjaka, koji onome ko odlomi parče sa njim donosi plodnost i dobro zdravlje, a iz istog razloga stavlja se i dren.

 

Ovo mora da se nađe na svačijoj trpezi: Hrana koju bi trebalo da imate za Badnje veče (FOTO)

 

U nekim krajevima, u česnicu se stavlja kukuruz (zbog svinja), pasulj (zbog ovaca) i ovas (zbog konja). Oni koji drže kokoške i drugu živinu, u svoju česnicu stavljaju zrna pšenice.

 

Evo kako da napravite najbolju česnicu do sada:


Potrebno je:


* 1 kg brašna
* oko 500 ml mlake vode
* 1 kašika soli
* 1 kesica praška za pecivo

 

Ukrasi:


150 g brašna
3 kašike soli
po potrebi mlake vode

Umesiti testo, mesiti ga oko 5 minuta i po potrebi dodati malo brašna. Naravno u testo se obavezno ubaci novčić. Ostaviti ga 15 minuta i za to vreme zagrejati rernu na 250 C.

 

Staviti ga, zatim, u nauljenu tepsiju i rukama oblikovati pogaču, peći 40-45 minuta.


Ukrase za pogaču napraviti od čvrstog testa napravljenog od brašna, soli i vode. To testo tanko razvaljati oklagijom i praviti ukrase.

makonda-tracker