Pleni i izgledom i ukusom

Jedan od najlepših slatkiša može se naći i na vašoj trpezi: Beogradska torta sa bademima

0
Sa najlepšom dekoracijom, ova popularna beogradska torta sa bademima postaće pravi hit svih okupljanja u vašem toplom domu...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

Za koru:

 

6 žumanaca


180 gr šećera


125 gr badema


8 belanaca


70 gr brašna

 

Za fil:

 

10 žumanaca


210 gr šećera


50 gr brašna


šipka vanile


1/2 l mleka


230 gr maslaca

 

Torta od samo dva sastojka: Slasna, kremasta a još i posna (RECEPT)

Priprema:

 

Umutiti 6 žumanaca sa 180 grama šećera, pa dodati 125 grama obarenog, oljuštenog i samlevenog badema, sneg od 8 belanaca i 70 grama brašna. Kalup prethodno namazati maslacem,posuti brašnom, sipati u njega testo i peći.

 

Za fil:

 

10 žumanaca dobro izmešati sa 210 grama šećera, 50 grama brašna, dodati šipku vanile. Sve mešati u manjem sudu i tu sipati po malo jednu polovinu litre mleka.

 

Kuvati krem na šporetu i to na srednjoj vatri, neprestano mešajući. Kad je krem gust skinuti sa šporeta i mešati dok se ne ohladi. U tako ohlađen krem umešati 230 grama maslaca. Pečenu tortu iseći na tri dela i filovati je ovim kremom.

 

Okolo i odozgo namazati tortu istim kremom, pa je posuti uzduž isečenim bademima. Do upotrebe, ovu tortu držati na ledu.

makonda-tracker