Tradicionalni turski kolač

Poslastica vredna truda: Kadaif

0
Uz ovaj recept pripremićete nezaboravni slatkiš za čak 30 osoba, tradicionalni turski kolač nezaboravnog ukusa...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

500 g mekog brašna

 

250 g oštrog brašna

 

3 jaja

 

300 g mlevenih oraha, badema ili pistaća

 

500 g šećera

 

150 g putera

 

1 limun

 

1 štapić vanile

 

malo soli

 

Priprema:

 

Staviti u brašno žumanca i malo soli, pa umesiti testo. Ostaviti da se malo odmori, piše Stvar ukusa. Testo razvući u tanke kore koje se moraju prosušiti. Saviti u rolnu i iseći oštrim nožem na tanke rezance. Obariti rezance u posoljenoj vodi.

 

Kadaif ocediti i raširiti na čistoj krpi da se osuši. Od oraha (badema ili pistaća), malo šećera i pola količine putera napraviti fil. Kada je kadaif napola osušen (ne sme biti lepljiv, a ni suviše suv da se lomi) uzimati po malo rezanaca (veličine dlana). Na njega kašikom staviti fil pa polako uviti kao sarmu.

 

Zbog ovakvog ukusa, čak i ON prekrši dijetu: Emir iz serije Zvala se Feriha ima recept koji ćete obožavati! (FOTO)

 

Stavljati nafilovan kadaif u pomašćen pleh. Kad se sve poređa u pleh poprskati istopljenim puterom i staviti da se peče.

 

Za to vreme napraviti sirup. Staviti šećer u šerpu i sipati vodu (tek da prekrije šećer) i kuvati oko 10 minuta. Agda (sirup) ne sme biti ni retka ni suviše gusta. Prohlađen kadaif polako zalivati mlakom agdom. Sipati malo, pa čekati da upije, pa ponoviti. Tako se kadaif neće slepiti. Služiti sutradan.

 

Napomena: Postoje i gotove kore za kadaif, ali su one suve pa je teže praviti rolnice, već treba slagati u pleh sloj kadaifa, pa sloj fila i tako redom. Poprskati puterom i peći. Zalivati kao i rolnice. Gotov kadaif se iseče na kocke.

makonda-tracker