Rustično je reč koja najbolje opisuje ovu tortu. U isto vreme ona je tako nesvakidašnja, a opet tako poznata i domaća. Orasi i rastresito testo, ima li šta bolje od toga?
Sastojci: 1/2 l piva; 900 g oraha; 700 g kristal šećera; 400 g mekog brašna; 4 kašike ulja; 1 limun; 2 vanilin šećera; 1 kašičica sode bikarbone; džem od kajsija.
Priprema: Umesiti testo od 1/2 kg šećera; 1/2 kg mlevenih oraha; 400 g mekog brašna; strugane kore i soka od jednog limuna; 1 kašičice sode bikarbone; 4 kašike ulja i 1/2 l piva pa od ovog testa ispeći 2 kore.
Jabuke sa suvim grožđem i orasima: Za buđenje svih čula - dodajte med, i nećete pogrešiti!
Nadev: Ušpinovati 200 g šećera malo ređe nego za slatko, dodati 250 g mlevenih oraha i 2 vanilin šećera. Tortu najpre premazati džemom od kajsija, a zatim prohlađenim nadevom.
Istim nadevom tortu premazati i sa spoljne strane i posuti preostalim orasima.