Po ukusu svim gostima

Neizostavan deo slavskih trpeza: Srpska torta (POSNO)

0
Kada su posne poslastice u pitanju, ova torta prava je zvezda mnogih slavskih trpeza...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

650 g šećera


500 g mlevenih oraha


pekmez od kajsije


120 g kakao praha


ekstrakt od maline

 

Priprema:

 

Gušće skuvati 500 g šećera sa malo vode i tome dodati sve mlevene orahe. Sve dobro izmešati, prokuvati šećer sa orasima dok se ne zgusne, skinuti ga sa vatre i masu podeliti na 3 dela. Prvi deo obojiti sa 20 g kakaoa, drugi ostaviti kakav jeste, a treći deo obojiti sa nekoliko kapi ekstrata od maline.

 

Ukusni brauni od kestena bez brašna, preliven tamnom čokoladom

 

Na dasku ovlaženu vodom izručiti sva tri dela, pa napraviti tri lista za tortu. Prvi list premazati pekmezom od kajsija, preko njega staviti drugi deo i njega namazati pekmezom, preko njega staviti treći deo i preliti glazurom od kakaoa.

 

Glazura:

 

Skuvati 150 gr šećera, dodati 100 gr kakaoa, izmešati, skinuti sa vatre i mešati varjačom dok se preliv ne zgusne.

makonda-tracker