Starinske poslastice koje ne izlaze iz mode

Bogata torta ruska salata: Vaš novi omiljeni slatkiš!

0
Uživanje je gotovo zagarantovano. Ispratite recept i napravite slatkiš koji će dobiti posebno mesto na vašoj tršezi...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci za kore:

 

12 belanaca


12 kašika šećera


6 žumanaca


6 kašika brašna


6 kašika mlevenih oraha

 

Idealna za početnike: Ukusna kesten torta sa čokoladom

 

Sastojci za fil:

 

6 žumanaca


6 kašika šećera


600 g vrelog zaslađenog mleka


250 g margarina


150 g šećera


200 g seckanih oraha


200 g seckanog želea


200 g seckanog suvog grožđa


200 g seckanih suvih smokava

 

Zimska torta koja će vas ostaviti bez reči: Moćni miks čokolade i cimeta

 

Priprema:

 

Kora:

 

Umutiti 12 belanaca, sa 12 kašika šećera, pa dodati 6 žumanata, 6 kašika brašna i 6 kašika mlevenih oraha. Smesu podeliti na tri dela i od nje ispeći posebno 3 kore.

 

Fil:

 

Dobro umutiti 6 žumanaca sa 6 kašika šećera. Dobijenu smesu izjednačiti i polako u nju sipati 600 g vrelog, po želji, zaslađenog mleka i kuvati na pari dok se ne zgusne. Ostavite dobijeni fil da se ohladi.

 

Umutiti 250 g margarina sa 150 g šećera u prahu, pa sastaviti sa ohladjenim filom i ujednačiti. Od ove smese odvojiti deo za premaz vrha i stranica torte, a u ostali deo dodati iseckan orah, iseckan žele, iseckano suvo grožđe i suve smokave.

 

Ređati naizmenično koru i šareni fil, a vrh torte i stranice premazati filom koji smo ostavili. Tortu možete dekorisati tako što ćete je posuti mlevenim orasima ili rendanom čokoladom.

makonda-tracker