Sastojci za kore:
12 belanaca
12 kašika šećera
6 žumanaca
6 kašika brašna
6 kašika mlevenih oraha
Idealna za početnike: Ukusna kesten torta sa čokoladom
Sastojci za fil:
6 žumanaca
6 kašika šećera
600 g vrelog zaslađenog mleka
250 g margarina
150 g šećera
200 g seckanih oraha
200 g seckanog želea
200 g seckanog suvog grožđa
200 g seckanih suvih smokava
Zimska torta koja će vas ostaviti bez reči: Moćni miks čokolade i cimeta
Priprema:
Kora:
Umutiti 12 belanaca, sa 12 kašika šećera, pa dodati 6 žumanata, 6 kašika brašna i 6 kašika mlevenih oraha. Smesu podeliti na tri dela i od nje ispeći posebno 3 kore.
Fil:
Dobro umutiti 6 žumanaca sa 6 kašika šećera. Dobijenu smesu izjednačiti i polako u nju sipati 600 g vrelog, po želji, zaslađenog mleka i kuvati na pari dok se ne zgusne. Ostavite dobijeni fil da se ohladi.
Umutiti 250 g margarina sa 150 g šećera u prahu, pa sastaviti sa ohladjenim filom i ujednačiti. Od ove smese odvojiti deo za premaz vrha i stranica torte, a u ostali deo dodati iseckan orah, iseckan žele, iseckano suvo grožđe i suve smokave.
Ređati naizmenično koru i šareni fil, a vrh torte i stranice premazati filom koji smo ostavili. Tortu možete dekorisati tako što ćete je posuti mlevenim orasima ili rendanom čokoladom.