Petrovača

Tradicionalno i slatko: Slatkiš u pravi čas, za Petrovdan

0
Pita koja se pravi od jabuka petrovača služi se na veliki srpski praznik Petrovdan.
foto: Instagram
foto: Instagram

Možete koristiti i druge sorte jabuka, ali sigurni smo da ćete ukusom ovog srpskog tradicionalnog slatkiša biti oduševljeni!

 

Sastojci:

 

500 g tankih kora za pitu

 

1,5 kg jabuka

 

cimet

 

šećer

 

griz

 

ulje

 

Priprema:

 

Za početak jabuke očistiti i izrendati. Uzimati po 3 kore. Svaku kore poprskati sa malo ulja i posuti sa malo šećera, u zavisnosti od toga da li volite slađe.

 

Na treću koru staviti rendane jabuke, malo ih poprskati sa uljem, posuti sa malo cimeta, jednom kašikom griza i 2 pune kašike šećera.

 

Danas slavimo Petrovdan, a JEDAN običaj morate da ispoštujete

 

Uviti u jufku i staviti u podmazan pleh. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peče na 200-220C.

( Izvor: Vojvodjanskakuhinja.blogspot.rs )
makonda-tracker