lažna vest

ISPRAVKA: “Amiški recept” nije lek protiv raka, visokog pritiska i holesterola

0

Ispravljamo vest da mešavina đumbira, bеlоg lukа, јаbukоvоg sirćеtа, mеdа i limunovog soka leči bolesti i stanja kao što su rak, visok pritisak i holesterol, iako za njih nema naučnih dokaza.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

ISPRAVKA: Na portalu Glossy je objavljena netačna vest pod naslovom "Iz kuhinje Amiša: Ovaj lek za sedam dana reguliše pritisak i smanjuje holesterol (RECEPT)", a za ovu tvrdnju nema medicinskih dokaza.

 

Prema analizi portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da nasuprot navodima u našem tekstu, navodni "amiški lek" ne leči rak, visok pritisak i holesterol.

 

U članku se navodi da “recept” koji koriste Amiši može da izleči razne bolesti i stanja kao što su visok krvni pritisak i holesterol. Osim toga, navedeno je da je studija objavljena u časopisu Cancer Causes and Control ustanovila “da među američkim Amišima gotovo uopšte nema slučajeva raka i da su oni najzdraviji ljudi u Americi”.

 

Navedeno je da se preporučuje konzumiranje jedne kašike mešavine od rеndаnog đumbira, čena bеlоg lukа, јаbukоvоg sirćеtа, mеdа i sоkа оd limunа, koji se potom mešaju u blenderu, kao i da se ovo uzima ujutro pre doručka i uveče pre večere.

 

Hrana ne može izlečiti rak, pa tako ne deluju ni navedeni sastojci, ni zajedno ni pojedinačno i oni nisu lek za rak, iako su studije pokazale da neki od ovih sastojaka imaju određeni stepen delotvornosti.

 

Kako napominje Raskrinkavanje.ba, snižavanju visokog pritiska pomaže ishrana bazirana na velikom udelu voća i povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina poput ribe, uz fizičku aktivnost. Ipak, Raskrinkavanje.ba podseća na izjavu Patrika Igbigbija,  profesora ljudske anatomije na koledžu medicinskih nauka Univerziteta Delta State u Nigeriji da "ne postoji jedinstveno rešenje za visok krvni pritisak".

 

Limun, đumbir i beli luk nisu lek za visok krvni pritisak – rekao je za Africa Check Patrik Igbigbi, profesor ljudske anatomije na koledžu zdravstvenih nauka Univerziteta Delta State u Nigeriji.

 

– Ne postoji jedinstveno rešenje za visok krvni pritisak. U većini slučajeva savetujemo svima koji se bore s visokim krvnim pritiskom da promene ishranu i način života. Oni su efikasni u kontroli visokog krvnog pritiska. Ali savetovati ljudima da konzumiraju mešavinu [sastojaka iz domaćinstva] za lečenje visokog krvnog pritiska je pogrešno. Smesa neće biti delotvorna. Idite u bolnicu ako se ne osećate dobro i sledite medicinske savete koje vam je propisao lekar.

 

Što se tiče povezanosti sa holesterolom, Raskrinkavanje.ba navodi objašnjenje medicinske platforme Healthline da, iako neki tvrde da pojedini biljni i nutritivni suplementi mogu pomoći kod snižavanja nivoa holesterola, dokazi koji potkrepljuju ove tvrdnje su različiti. Zbog toga se napominje da je neophodno konsultovati se s lekarom pre uzimanja bilo kog prehrambenog ili biljnog suplementa, jer u nekim slučajevima oni mogu da utiču na lekove koje koristite.

 

Zbog svega toga je savet o upotrebi tzv. "amiškog leka" lažna vest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker