idealno za zaposlene

Jedna posna smesa od 950 dinara, a 4 različita jela! Sos od 3 sastojka kao osnova za ručak od ponedeljka do petka

0

U vreme posta pravo umeće je spremiti ukusne obroke za celu porodicu koji će uštedeti i vreme i sačuvati vaš kućni budžet

NAJUKUSNIJI SOS KOJI ĆE VAS UČINITI SITIMA
NAJUKUSNIJI SOS KOJI ĆE VAS UČINITI SITIMAfoto: Irati Ventoso Cenzano/Shutterstock

Tokom Velikog posta u kojem se trenutno nalazimo mnoge porodice se na razne načine dovijaja kao će da spreme što lakše i brže ukusne obroke bez mesa, a da pri tom uštede i novac i vreme.

 

Upravo zbog toga pronašli smo u moru recepata nekoliko ideja koje će vam i te kako biti od koristi.

 

Napravite ukusan sos od sojinih ljuspica, koji će biti takav da niko neće moći da primeti da u njemu nema mesa.

Potrebno je: 

 

  • 500 g sojinih ljuspica
  • 700 ml paradajz soka
  • 2 crni luk
  • 50 ml ulja
  • mešavina začina (origano, bosiljak... po ukusu)
  • so, biber (po ukusu)

 

Priprema:

 

Crni luk iseckajte na sitno i propržite na malo ulja.

Sojine ljuspice potopite u vodu pola sata pre nego što ćete da krenete sa spremanjem oboroka. Za to vreme one će omekaniti i biće poput melevenog mesa. Zajedno sa lukom ih izdinstajte sa dve čaše vode.

Dodajte paradajz i začine i ostavite da se krčka oko pola sata.

Kad tečnost ispari, ali ne potpuno jelo je spremno.

 

Ovim filom možete napraviti sledeća jela:

 

Punjene paprike - spremate ih kao i obične punjene paprike. Operete, izdubite, punite filom i stavite u rernu da se malo zapeku. 

 

Punjene tikvice - postupak isti kao kod paprika, samo što je potrebno tikvice oljuštiti, i vreme pripreme je kraće jer one brzo omekane pa pazite da vam se ne raspadnu.

 

Špagete bolonjez - samo skuvajte posne špagete, prelijte sosom i eto super ručka.

 

Posne sarmice - uzmite listove kiselog kupusa, dobro iz operite i zavijajte male sarme. Unutra, punjenje je ovaj osnovni sos. 

 

Svako od ovih jela možete da spremite istog dana, a onda da ih stavite u frižider i samo podgrevate kad vam treba. Jedino za špagete je bolje da ih skuvate sveže, ukusnije su i lepše, a za njihovu pripremu vam treba manje od deset minuta.

 

Bonus video:

Kojih pravila se treba držati tokom posta?

 

 

makonda-tracker