Ako vam treba ideja za zasitan ručak koji se priprema očas posla, najpoznatija obrok-salata na svetu fenomenalan je izbor.
Obrok-salate najbolji su način da se dobro zasitite nečim laganim na visokim temperaturama, a najpopularnija od svih je čuvena Cezar salata.
Iako je uglavnom povezuju s Gajem Julijem Cezarom, ona je zapravo nazvana po Cezaru Kardiniju, kuvaru koji je njen tvorac. Italijanski emigrant bio je vlasnik restorana u Tihuani, kada je njegova kuhinja potrošila gotovo sve zalihe tokom proslave Četvrtog jula, pa je Kardini bio prinuđen da improvizuje i napravi novo jelo.
Čim je prvi put napravio jednostavnu salatu 1924, ona je postala hit među njegovim mušterijama, a uskoro se recept proširio na ceo svet. Danas postoji mnogo varijanti Cezar salate, uglavnom s piletinom, ali samo je jedna prava – ona s inćunima nastala u mašti Cezara Kardinija.
Sastojci:
- 10 listova zelene zalate
- 6 kriški bageta (širine oko 1,2 cm)
- 1⁄4 šolja maslinovog ulja
- 3 čena belog luka
- 6 fileta inćuna
- 1 jaje
- 1 kašika svežeg soka od limuna ili limete
- 1 kašičica vorčester sosa
- 1⁄4 šolja rendanog parmezana
- so i biber po ukusu
Priprema
- Uključite rernu da se greje na 200 stepeni.
- Stavite hleb na nepodmazan pleh, pa pecite dok ne bude hrskav, oko pola sata.
- Namažite na hleb 1,5 kašiku maslinovog ulja, pa vratite u rernu na još 15 minuta, da dobijete krutone.
- Potom viljuškom izgnječite inćune i beli luk, pa postepeno dodajte 1 kašiku ulja. Tom smesom namažite prepečeni hleb i isecite na kockice, pa ostavite sa strane.
- Stavite jaje da proključa, pa kuvajte (pokriveno) oko jedan minut.
- Iscepkajte listove zelene salate u činiju, a zatim dodajte jaje, vorčester sos i preostalo ulje, pa pred kraj ubacite krutone i parmezan. Poslužite što pre, dok krutoni ne upiju ostale sastojke.
