ukus je nenadmašan

Jedina prava Cezar salata pravi se najjednostavnije: Nastala je slučajno pre 101 godinu i s razlogom je letnji klasik

0

Ako vam treba ideja za zasitan ručak koji se priprema očas posla, najpoznatija obrok-salata na svetu fenomenalan je izbor.

Domaća Cezar salata
Domaća Cezar salatafoto: Bernd Juergens/Shutterstock

Obrok-salate najbolji su način da se dobro zasitite nečim laganim na visokim temperaturama, a najpopularnija od svih je čuvena Cezar salata.


Iako je uglavnom povezuju s Gajem Julijem Cezarom, ona je zapravo nazvana po Cezaru Kardiniju, kuvaru koji je njen tvorac. Italijanski emigrant bio je vlasnik restorana u Tihuani, kada je njegova kuhinja potrošila gotovo sve zalihe tokom proslave Četvrtog jula, pa je Kardini bio prinuđen da improvizuje i napravi novo jelo.


Čim je prvi put napravio jednostavnu salatu 1924, ona je postala hit među njegovim mušterijama, a uskoro se recept proširio na ceo svet. Danas postoji mnogo varijanti Cezar salate, uglavnom s piletinom, ali samo je jedna prava – ona s inćunima nastala u mašti Cezara Kardinija.


Sastojci:

 

  • 10 listova zelene zalate
  • 6 kriški bageta (širine oko 1,2 cm)
  • 1⁄4 šolja maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka
  • 6 fileta inćuna
  • 1 jaje
  • 1 kašika svežeg soka od limuna ili limete
  • 1 kašičica vorčester sosa
  • 1⁄4 šolja rendanog parmezana
  • so i biber po ukusu

 

Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 200 stepeni.
  2. Stavite hleb na nepodmazan pleh, pa pecite dok ne bude hrskav, oko pola sata.
  3. Namažite na hleb 1,5 kašiku maslinovog ulja, pa vratite u rernu na još 15 minuta, da dobijete krutone.
  4. Potom viljuškom izgnječite inćune i beli luk, pa postepeno dodajte 1 kašiku ulja. Tom smesom namažite prepečeni hleb i isecite na kockice, pa ostavite sa strane.
  5. Stavite jaje da proključa, pa kuvajte (pokriveno) oko jedan minut.
  6. Iscepkajte listove zelene salate u činiju, a zatim dodajte jaje, vorčester sos i preostalo ulje, pa pred kraj ubacite krutone i parmezan. Poslužite što pre, dok krutoni ne upiju ostale sastojke.

 

 

makonda-tracker