recept

Semifredo — najpopularnija poslastica ovog leta! Sladoled kolač sa keksom, malinama i belom čokoladom koji budi sva čula

0

Semifredo ovog leta svi rado spremaju i jedu, pa isprobajte bogatu verziju ovog slatkiša sa čokoladom, voćem i keksom.

foto: rom_olik/shutterstock
foto: rom_olik/shutterstock

Semifredo potiče od francuskog parfea, koji je na prostor današnje Italije stigao tokom 19. veka. Postoji mnogo varijanti, a najpopularnije su one sa žumancima.

 

Ovog leta je semifredo definitivno neprevaziđen i mnogima omiljen, jer se sprema brzo, a ujedno je preukusan. Možete isprobati različite varijante, a ova je posebno ukusna, jer ima i plazmu i belu čokoladu i maline... I ne može bolje od toga!

 

Semifredo s plazmom, malinom i belom čokoladom

 

Sastojci

 

  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 200 g bele čokolade
  • 150 g plazma keksa
  • 200 g malina (svežih ili zaleđenih. Ako koristite smrznute prokuvajte ih sa 2 kašike šećera 15,20 min na najnižoj temperaturi, kao za džem)
  • 500 ml biljne slatke pavlake

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by kadjakuvam (@kadjakuvam)

 

Priprema:

 

  1. Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom pa skuvati kratko na pari (samo dok se žumanca dobro ugreju,pazite da se ne prekuvaju).
  2. U vreo fil dodati belu čokoladu, promešati ga da se čokolada istopi, pa ga ostaviti da se ohladi.
  3. U hladan fil dodati umućenu slatku pavlaku i podeliti ga na dva dela.
  4. Plazmu izmrviti oklagijom tako da ostanu krupniji komadi,a 4 kašike odvojiti. Ostatak plazme dodati u jednu polovinu fila.
  5. Kalup 10×25 obložiti kesom providnom folijom, sipati 2 kašike izmrvljene plazme,žuti fil, maline,fil sa plazmom. Odozgo posuti sa 2 kašike mrvljene plazme.
  6. Ostaviti 2-3 sata u zamrzivaču da se stegne pa prevrnuti na tanjir.Možete ukrasiti umućenim šlagom,ali nije neophodno. Služiti odmah, a ostatak čuvati u zamrzivaču ili frižideru po želji.

slatki_biseri

 

Bonus video

Recept za slatko od slanine

 

makonda-tracker