Semifredo ovog leta svi rado spremaju i jedu, pa isprobajte bogatu verziju ovog slatkiša sa čokoladom, voćem i keksom.
Semifredo potiče od francuskog parfea, koji je na prostor današnje Italije stigao tokom 19. veka. Postoji mnogo varijanti, a najpopularnije su one sa žumancima.
Ovog leta je semifredo definitivno neprevaziđen i mnogima omiljen, jer se sprema brzo, a ujedno je preukusan. Možete isprobati različite varijante, a ova je posebno ukusna, jer ima i plazmu i belu čokoladu i maline... I ne može bolje od toga!
Semifredo s plazmom, malinom i belom čokoladom
Sastojci
- 4 žumanca
- 4 kašike šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 200 g bele čokolade
- 150 g plazma keksa
- 200 g malina (svežih ili zaleđenih. Ako koristite smrznute prokuvajte ih sa 2 kašike šećera 15,20 min na najnižoj temperaturi, kao za džem)
- 500 ml biljne slatke pavlake
Priprema:
- Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom pa skuvati kratko na pari (samo dok se žumanca dobro ugreju,pazite da se ne prekuvaju).
- U vreo fil dodati belu čokoladu, promešati ga da se čokolada istopi, pa ga ostaviti da se ohladi.
- U hladan fil dodati umućenu slatku pavlaku i podeliti ga na dva dela.
- Plazmu izmrviti oklagijom tako da ostanu krupniji komadi,a 4 kašike odvojiti. Ostatak plazme dodati u jednu polovinu fila.
- Kalup 10×25 obložiti kesom providnom folijom, sipati 2 kašike izmrvljene plazme,žuti fil, maline,fil sa plazmom. Odozgo posuti sa 2 kašike mrvljene plazme.
- Ostaviti 2-3 sata u zamrzivaču da se stegne pa prevrnuti na tanjir.Možete ukrasiti umućenim šlagom,ali nije neophodno. Služiti odmah, a ostatak čuvati u zamrzivaču ili frižideru po želji.
Bonus video
Recept za slatko od slanine
( Glossy, M.R. )