Miris i ukus ovog tradicionalnog turskog dezerta su nestvarni, a priprema je veoma jednostavna.
Turske serije veoma su popularne na našim prostorima, pa su nam predstavili veliki broj tamošnjih glumaca, a jedan od šarmantnijih bio je Onur Bujuktopču.
Najviše pažnje privukao je u seriji "Zaljubljeni neženja", gde je igrao fotografa Koraja Sargina, a potom smo ga gledali u nizu TV projekata.
Odmah nakon ove serije, tri godine je bio glavna zvezda kulinarske emisije Yemekteyiz ("Večerajmo"), gde smo ga više puta videli s varjačom u ruci.
Onur je podelio više interesantnih recepata, a jedan od najzapaženijih bio je onaj za – domaći ratluk od mandarina!
Ratluk od mandarina po receptu turskog glumca
Ratluk, poznat na našim prostorima i kao rahat-lokum, jedan je od omiljenih slatkiša koji nam stižu iz turske kuhinje, a popularni glumac pravio je varijantu od mandarina.
Sastojci:
- 2 čaše soka od mandarina (sveže ceđenog)
- 2 supene kašike gustina
- 1 kašičica maslaca
- 1 šolja šećera
- orašasti plodovi po ukusu (mleveni bademi, pistaći, orasi... )
- 1 kesica vanilin šećera (opciono)
- 1 čaša kokosovog brašna
Priprema
- Sipajte sveće ceđen sok od mandarina u jednu šerpicu, pa u to dodajte šećer, promešajte da se otopi, pa ubacite i gustin.
- Kuvajte na tihoj vatri, uz neprestano mešanje, sve dok se fino ne zgusne, pa sklonite s ringle.
- Umešajte maslac i vanilin šećer, pa nastavite da mešate dok se postepeno hladi.
- Pokvasite dve veće čaše (kako se masa ne bi lepila i da se lakše izvadi kasnije), sipajte ovu smesu u njih i stavite u frižider.
- Posle nekoliko sati, sipajte kokosovo brašno u jedan tanjir, pa na njega pažljivo izručite smesu iz čaša. Secite na parčiće željene veličine, pa dobro uvaljajte u kokosovo brašno.
- Ukrasite mlevenim orašastim plodovima i – služite uz kaficu!
Pogledajte jedan popularan način pripreme ratluka od mandarina.