Ovaj kolač možete biti svež i mekan nekoliko dana, a to je plus za svaku domaćicu.
Ukoliko ste ljubitelji osvežavajućih poslastica koje će voleti čitava porodica, onda je idealno rešenje da prirpemite ukusan tart od jabuka koji se topi na prvi zalogaj.
Sastojci za testo:
200 grama brašna
120 grama margarina ili putera
8 kašika šećera
2 žumanca
6 kašika mleka
kašika praška za pecivo
vanilin šećer
rendana korica limuna
Fil:
5 jabuka
6 kašika šećera
60 ml vode
4 kašičice cejlonskog cimeta
vanilin šećer
4 kašike domaćeg džema od kajsije
limunov sok
Priprema:
Iseći jabuke na tanke kolutove, staviti u šerpu, pa prelijte sa vodom, limunovim sokom i šećerom. Kuvati dok ne omekšaju i puste sok. Kasnije dodajte vanilin šećer, cimet, džem od kajsije. Mešajte dok smesa ne bude kremasta.
Dok se hladi pripremite testo, brašno, šećer i prašak za pecivo pomešati, dodati margarin, žumanca i vanilin šećer. Mesite testo i dodajte mleko i koricu limuna. Kada umesite testo, ostaviti ga pola sata prekrivenog krpom. Pripremite klup za tart u koji ćete staviti razvijeno testo, a preko njega sipajte fil. Pecite 15 minuta na 180 stepeni.
Kolač možete ukrašavati karamel prelivom, agava sirupom, sladoledom, džemom.