icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

fenomenalna poslastica

NEZAMISLIVO je ukusno i sočno: Američki CARROT CAKE biće vam možda i omiljeni slatkiš koji ste probali

Podeli:

Carrot cake iliti torta od šargarepe je pravo savršenstvo ukusa, a nećete verovati koliko je ovaj slatkiš mirisan, sočan i fanastičnog ukusa!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kad pomislite na tortu od šargarepe, možda vam to i ne zazvuči preterano primamljivo. U tome je greška, jer ovaj slatkiš je ne samo sočan, već i veoma ukusan, a gotovo niko neće moći ni da pomisli da je glavni sastojak ovo zdravo povrće. 

 

U Americi je ovaj slatkiš izuzetno popularan već decenijama, a i kod nas ga sve više ljudi obožava, i to sa razlogom. Relativno sličan ukus ima i kolač od žute bundeve, koji obavezno pripremajte ove jeseni.

 

Sastojci:

 

  • 250 g brašna
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • pola kašičice soli
  • 1 i po kašičica cimeta
  • 295 ml biljnog ulja
  • 200 g šećera
  • 200 g smeđeg šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 4 veća jaja
  • 300 g očišćene i izrendane šargarepe (5 do 6 srednjih šargarepa)
  • 100 gr iseckanih oraha
  • 65 g suvog grožđa

 

i za krem:

 

  • 225 g krem sira (koji je odstojao na sobnoj temperaturi)
  • 140 g šećera u prahu
  • 80 ml slatke pavlake
  • 50 g iseckanih oraha

 

Priprema:

 

Rernu zagrejte na 180 stepeni.

 

Namastite okrugli kalup za torte i stavite pek-papir, pa i njega namastite. Možete i kombinovati sa brašnom. Potrebna su vam dva kalupa, za dva patišpanja, a ako nemate, pecite iz dva puta.

 

U jednoj činiji pomešajte brašno, sodu, so, cimet, dok ne dobijete kompaktnu smesu.

 

U posebnoj činiji pomešajte ulje, šećere i vanilu. Umutite i jaja, dodajite jedno po jedno, dok se ne sjedini.

 

Dodajte suve sastojke iz tri dela, polako i nežno mešajući spatulom dok smesa ne postane glatka. Dodajte i šargarepe, orahe i suvo grožđe.

 

Smesu podelite na dva dela i sipajte u dva kalupa (ili pecite jedan po jedan patišpanj). Trebalo bi da se ispeku za 35 do 45 minuta, a gotovi su kad čačkalica izađe čista.

 

Hladite u kalupu oko 15 minuta, a onda ih izvrnite da se ohlade i sklonite pek-papir s njih.

 

U većoj činiji mutite krem sir dok ne postane skroz kremast, oko minut. Dodajte šećer u prahu, deo po deo, pa sipajte slatku pavlaku, i onda mutite na srednjoj brzini oko minut. Ostavite pokriveno da se ohladi.

 

Kada su i biskviti ohlađeni, prvo sipajte krem na jedan biksvit, pa ga pokrijte drugim. Ostavite malo krema za dekoraciju vrha torte: tu premažite ostatak krema, pa pospite orasima.

 

 

Inicijalizacija u toku...