recepti

ENGLESKA, FRANCUSKA ILI AMERIČKA: 3 trika Džejmija Olivera za perfektnu kajganu

0

Kako Džejmi Oliver tvrdi, za kremastu kajganu nisu neophodni mleko ili pavlaka... Pratite njegova uputstva!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Zlatno pravilo: kajganu uvek pržite polako i na umerenoj vatri!
 

Sastojci:

 

• 4 jaja (2 jaja po osobi)

• maslac

• so, biber
 

1. Na engleski način

 

Razmutite jaja u maloj posudi, pa dodajte prstohvat soli. Stavite komad maslaca u mali tiganj i pustite da se maslac otopi na umerenoj vatri. Zatim dodajte jaja i kad se jaja počnu malo zgušnjavati, mešajte na svakih 5 sekundi. Džejmi Oliver veruje da vam ne treba ni pavlaka, ni mleko kako bi kajgana bila kremastija. Ako je tiganj vrlo vruć, gurajte pržena jaja uz ivicu kako se ne bi previše ispekla i postala suva. Englezi svoju kajganu najradije poslužuju na komadu tosta.

2. Na francuski način

 

Razmutite jaja u posudi, a zatim ih začinite solju i biberom. Nećete ih peći direktno na vatri, već u posudi koja je uronjena u drugu posudu s kipućom vodom, mešajući ih pritom žičanom mutilicom. Trebaće više vremena da jaja budu gotova, jer se kuvaju na vrlo niskoj temperaturi. Nakon otprilike šest minuta trebalo bi da se stvore čvršći komadići u obliku kapljica i onda možete dodati nekoliko listića maslaca. Promešajte i mešajte dok jaja ne postanu čvršća. Ova varijanta kajgane je vrlo fine konzistencije i vrlo kremasta.

3. Na američki način

 

Razmutite jaja u posudi i začinite s malo soli. Rastopite maslac u tiganju, a zatim dodajte jaja. Kad se jaja počnu stvrdnjavati, mešajte ih napred-nazad kako bi se napravili manji slojevi. Nastavite dok smesa više ne bude tečna i dosegne željenu tačku prženja.

 

 

makonda-tracker