recept dana

EKSPERIMENTIŠITE SA OVIM UKUSNIM PRILOGOM: Recept za najkramestiji pire krompir!

0

Koristite začine i domaći krompir.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Pire krompir se koristi kao prilog za mnoga jela i ne postoji osoba koja ga ne voli, ali da biste dobili kremast, puterast i savršeno ukusan pire, pročitajte neke od saveta. Sastojci su za 6-8 porcija vi slobodno prilagodite količinu koja vama odgovara.

 

Pomešajte vrste krompira

 

Možete koristiti samo smeđi krompir, ali ako pomešate taj sa belim dobićete kremastiju strukturu pirea.

 

Ljuštiti ili ne?

 

Ljudi obično ljušte krompir kada prave pire. Ali možete da probate i verziju gde samo dobro operete krompir, mada ovo zavisi od ukusa. Svakako mi mislimo da je bolje kada se krompir oljušti.

 

foto: Profimedia

 

Koristite punomasne proizvode

 

Da bi pire bio kremast treba mu dosta masnoće. Zato koristite punomasnu pavlaku i puter.

 

Ne bojte se da koristite začine

 

Pire krompir zahteva dosta soli, tako da nemojte da se ustručavate. Tako ćete dobiti onaj savršen ukus koji se dugo pamti.

 

Izmislite svoju kombinaciju

 

Ako volite malo da eksperimentišete sa hranom, slobodno u pire krompir dodajte čedar ili slaninu, vlašac, parmezan, muskatni oraščić, bilo koji sastojak po vašem ukusu. Ovo će učiniti pire još primamljivijim za jelo.

 

Sastojci:

 

3 kg krompira

so, biber

1 kašika putera, plus 2 kašičice za dekoraciju

1/2 šolje mleka

1/2 šolje pavlaka

 

Priprema:


Skuvajte krompir dok potpuno ne omekša, nekih 16-18 minuta. Posolite po ukusu. Ocedite i vratite krompir u šerpu. Zatim zgnječite krompir dok ne nestanu sve grudvice. U međuvremenu, u maloj šerpi otopite puter i mleko dok se ne zagreju. Prelijte pire toplom smesom i mešajte dok se potpuno ne sjedini i postane kremasto. Dodajte pavlaku i opet mešajte dok se ne sjedini.
Pire krompir obilno posolite i pobiberite. Prebacite krompir u posudu za serviranje i prelijte sa preostale dve kašike putera. Pre služenja začinite sa još bibera.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker