Cela porodica će ih voleti
Za testo:
1 kg brašna
1 kašičica soli
2 dl ulja
0,5 l mleka
50 g kvasca
2 kašičice šećera
Za nadev:
250 g sira
2 jajeta
Za premazivanje:
1-2 žumanceta
malo mleka
malo ulja
malo susama
kim
Priprema:
Izdrobiti sir viljuškom, dodati cela jaja, jedno po jedno, 2 ili 3 komada, zavisno od veličine, da masa ne bude retka i ne curi iz kiflica u pleh.
Zagrejati mleko sa šećerom i dodati kvasac, pa ostaviti da nadođe.
U prosejano brašno izmešati so, čija količina može biti i veća, zavisno od slanosti sira. Dodati mlako mleko sa nadošlim kvascem i ulje, pa zamesiti meko glatko testo. Ostaviti testo prekriveno krpom da naraste.
Naraslo testo podeliti na 6 delova (za manje kifle) ili na 4 dela (za veće kifle). Svaki deo blago premesiti, oblikujući lopte.
Svaku loptu rastanjiti oklagijom na 2-3 mm debljine, u obliku kruga.
Seći na 8 jednakih trouglova.
Ostaviti kiflice da dobro narastu u plehu, oko 1 sat...
...a onda ih premazati umućenim žumancetom, razmućenim sa vrlo malo mleka i ulja...
... pa svaku posuti susamom ili kimom
Peći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta na 180`C.