obradujte ukućane

BOGATO, IZDAŠNO, ZA PAMĆENJE: 4 recepta koja će učiniti da vaša VASKRŠNJA TRPEZA izgleda CARSKI!

0

Stara srpska tradicija nalaže da se za Uskrs spremi pogača. Domaćice se najčešće posvećuju ovom poslu sa istom strašću i pažnjom kao što farbaju jaja.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Uskršnja pogača mora biti bogata, to se zna. Takođe, mora da izgleda svetski! Stoga, domaćice, odaberite najbolji recept i zasučite rukave, piše Stil.

 

Ove godine, vaša pogača ima da se pamti!

 

1. Slatki kuglof

 

Potrebno je: 5 jaja; 250 g šećera; 200 g margarina; 1 limun; 1 prašak za pecivo; 2 kašike kakao praha; 50g čokolade za kuvanje; 100ml mleka; 600g brašna; šećer u prahu za dekoraciju.

 

Priprema: Razdvojite žumance od belanca. Zatim posebno umutite belance. Žumancetu dodajte šećer i rastopljen margarin pa kad umutite smesu dobro dodajte koru od jednog limuna, mleko, brašno i prašak za pecivo. Umućenoj smesi dodajte penasto umućena belanca. Sve lepo sjedinite a zatim smesu podelite na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte naseckanu crnu čokoladu, a u drugi deo 2 kašike kakao praha. U kalup za kuglof dodajte prvo žuti pa tamni fil i pecite pola sata na 200 stepeni.

 

Kada se kolač ispeče, servirajte ga na ukrasnu tacnu, pospite ga šećerom u prahu, a njegu sredinu ispunite ofarbanim šarenim jajima.

 

 

2. Carska pita

 

Potrebno vam je: 4 jajeta; 1 čaša jogurta od 2 dcl (istu sačuvamo kao meru za ostalo); 1 čaša ulja; 2 ½ čaše brašna; 1 prašak za pecivo; 150 gr pizza šunke; 150 gr feta sira; 5 kiselih krastavčića; ½ kašikice soli; malo bibera; 1 kašičica origana; 100 gr kaškavalja za posipanje.

 

Priprema: Umutite jaja pa dodajte ostale sastojke i mutiti dok se testo sjedini. Zatim smesu sipati u kalup za kuglof i peći oko 40 min na 200 stepeni (u zavisnosti od rerne). Na vruć i ispečen kuglof izrendajte kačkavalj. Poslužiti na tacni a u sredinu staviti raznobijna uskršnja jaja.

 

 

3. Tradicionalna uskršnja pogača

 

Potrebno je: 1 kesica kvasca; 1 kg brašna; 60 g otopljenog margarina; 250 g šećera; 2 kesice vanila šećera; 6 žumanaca + 1 žumance za premazivanje; 1/2 l mleka; rendana kora pomorandže; kašika soka od pomorandže; 2 kašike ruma; kašika rakije.

 

Priprema: U veliku posudu stavite kvasac, toplo mleko, šećer i brašno i ostavite 10-15 minuta. Za to vreme kvasac će da nadođe, a onda dodajte brašno, toplo mleko, otopljeni maslac, koru pomorandže i sok, žumanca, rum, rakiju, šećer, vanilin šećer, a dok to sve dodajete, sve vreme mutite mikserom dok ne dobijete fino testo koje će početi polako da se odvaja od posude.

 

Testo mora da bude meko, nikako tvrdo. Tako pripremljeno testo pokrijte krpom i pustite da nadolazi 5 ili više sati (može i preko noći). Potom ga istresite na pobrašnjenu podlogu i podelite na 3 jednaka dela. Svaki malo premesite i oblikujte lopte. Pokrijte ih krpom, pa pustite da se odmaraju još oko sat ili dva.

 

Nadošle lopte od testa premažite umućenim žumancetom i pospite krupnim šećerom, pa malim nožićem zarežite 3 reza od sredine pogače prema spolja. Stavite lopte da se peku u rernu zagrejanu na 180 stepeni oko 20 minuta.

 

 

4. Cvet pogača

 

Potrebno: 1 kg belog brašna; 100 ml ulja; 100 g maslaca; 2 jaja; So; 1 kašika šećera; 20-30 g kvasca

 

Priprema: Potopiti kvasac u malo mlake vode i dodati 1 kašiku šećera. Kad se rastopi dodati 1 jaje, mleko, ulje, brašno, so. Zamesiti srednje tvrdo testo. Kad je testo glatko pokriti ga folijom i krpom i ostaviti na toplom da naraste. Naraslo testo istresti na sto i podeliti u 11 loptica. Pet loptica razvući veličine prečnika tepsije. Svaku razvučenu lopticu namazati omekšanim maslacom i slagati jednu preko druge sem poslednje koja se ne maže već se samo preklopi preko četvrte.

 

Nožem iseći na četri dela, na 8 i svaki ugao zavrnuti spolja. Zatim obraditi na isti način i drugi pet loptica i na isti način ih poseći. Pogaču premazati jajetom i posuti semenkama kad pogača malo poraste. Peći na 180 stepeni C.

 

 

makonda-tracker