Sastojke možete naći u svom špajzu
Potrebno je:
3 jajeta
200 g šećera
180 ml gazirane vode
120 ml ulja
200 g pšeničnog griza
200 g mlevenih oraha
1 kesica praška za pecivo
1 kašika ruma
600 g očišćenih višanja
Smesa za preliv:
140 g šećera
180 ml mleka
100 g crne čokolade za kuvanje
50 g maslaca
Priprema:
Pripremiti pleh, vel. 35x20cm. Premazati ga uljem, posuti brašnom i, blago, rukama udarati po plehu, da se brašno svuda, ravnomerno, rasporedi. Višak brašna istresti.
Odvojiti belanca od žumanaca. U vanglicu staviti belanca i početi sa mućenjem. Kada belanca počnu da se zgušnjavaju, dodavati šećer, uz neprekidno mućenje. Kada se dobije čvrsti snegubacivati jedno po jedno žumance i nastaviti sa mućenjem, sve dok se ne dobije kremasta, svetla smesa.
Zatim dodati gaziranu vodu, rum i ulje. Sjediniti. Ubaciti mešavinu brašna, peciva i oraha. Dobro sjediniti. Na kraju dodati višnje, prethodno oceđene. Promešati kašikom i ravnomerno sipati u, pripremljeni, pleh. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Kada površina kolača dobro porumeni prekriti je alu folijom i nastaviti sa pečenjem. Pečeni kolač (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađen kolač iseći na kocke.
Smesa za preliv: U manju posudu staviti šećer, preliti ga sa mlekom pa staviti na vatru, da provri. Kada smesa provri smanjiti temperaturu i ubaciti iseckani maslac i čokoladu. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine i dok se ne dobije gladak preliv.
Toplim prelivom preliti ohlađeni kolač i ostaviti da kolač upije preliv, pa ga ostaviti u frižider, da se dobro ohladi.