obavezno isprobajte neki

HRANA JE NAJBOLJI AFRODIZIJAK: Predlog jela koja će vašu trpezu za DAN ZALJUBLJENIH učiniti NEZABORAVNOM (RECEPTI)

0

Sutra će mnogi parovi slaviti Dan zaljubljenih i pravi je trenutak da se pozabavimo predlozima za trpezu za ovaj praznik!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

To ne mora biti čitav meni sačinjen od nekoliko jela - dovoljno je da se malo potrudite i spremite voljenoj osobi jedan obrok za pamćenje, ali i uživanje - nutricionista dr Milica Kovačević iz udruženja Svi na vagu otkriva nekoliko recepata za "ljubavne obroke" sa afrodizijačkim dejstvom!

 

1. Pesto od pinjola i bosiljka sa maslinovim uljem


Pesto se može služiti kao preliv uz špagete/makarone, koje svakako bude pomisao na romantičnu večeru. Velike količine cinka, koje se povezuju sa seksualnom željom, pinjole čine nezaobilaznim afrodizijakom.

 

2. Salata od rukole, sira i pršute


Rukolu oprati, dodati komade sira (feta ili neki drugi masniji i kremastiji sir), tanko narezane komade pršute i sve preliti maslinovim uljem. Može se poslužiti kao večera zbog zadovoljavajućeg nutritivnog sastava.


Prema podacima iz istorije rukola se smatra afrodizijakom još od prvog veka. Minerali i antioksidanti koji se nalaze u ovom zdravom povrću blokiraju uticaj supstanci koje negativno utiču na naš libido.

 

3. Riba sa prilogom od punjenih artičoka


Za jelo su potrebne 2 artičoke. Odstraniti tvrde spoljne listove, odrezati vrh, stabljiku oguliti i prerezati ih na pola po dužini. Sipati sok od jednog limuna preko njih, Napuniti ih smesom od prezli, seckanog peršuna, seckanih/mlevenih badema, maslinovog ulja i belog luka. 3-4 krompira oljuštiti i iseći na tanke kolutove, pa staviti u tepsiju ili pekač. Krompir blago posoliti i dodati mu začine po želji - slatka paprika, kari, kurkuma, đumbir, beli luk u prahu, biber.. Na krompir dodati začinjenu ribu po želji i punjene artičoke. Sve preliti sa 2 dl belog vina, prekriti alu-folijom i peći 30 minuta na 180 ˚C. Skinuti foliju i peći još par minuta don ne dobije zlatnu boju.


Priča o artičokama i reputaciji afrodizijaka dolazi iz legende o tome kako predstavlja neki vid intime dok se jede sa drugom osobom, skidajući list po list kako bi se došlo do centra. Zbog obilja vitamina i antioksidanata, artičoke su veoma važne za pravilno funkcionisanje organizma i protok krvi.

 


4. Ostrige sa limunovim sokom


Ostrige se smatraju jednim od najjačih afrodizijaka. Sadrže velike količine cinka i imaju odličnu reputaciju kada se govori o plodnosti. Nedavna istraživanja su otkrila da ovi morski plodovi sadrže amino kiseline koje pospešuju proizvodnju seksualnih hormona.

 

5. Salsa salata sa kus kusom


Kus kus naliti kipućom vodom i ostaviti poklopljeno u činiji. Iseckati na kockice jedan krastavac, 2 paradajza, jednu čili papričicu, kojoj je potrebno odstraniti semenke, jednu žutu paprika, jednu crvenu paprika, šolju kukuruza šećerca. Dodati iseckan peršunov list, mirođiju i korijander. Pomešati sa kus kusom i sve preliti sokom od limuna/limete.


Snažne i ljute čili paprike imaju egzotičnu reputaciju, a zbog jarko crvene boje smatraju se afrodizijakom i simbolom ljubavi. Nauka je otkrila da čili papričice stimulišu rad hormona endorfina, ubrzavaju srčani ritam i podstiču znojenje, pa nas na taj način uvode u stanje slično onom kao kod seksualne uzbuđenosti.

 


6. Namaz od avokada


Iseći na kockice jedan avokado, 2 kisela krastavčića, vlašac/mladi luk. Dodati kašiku kapara i pavlaku do željene konzistencije. Začiniti sokom od limuna i maslinovim uljem. Služiti kao namaz na tostu, dvopeku.


Ova voćka snažnog ukusa ima dugu reputaciju afrodizijaka još iz vremena Asteka. Avokado u sebiima vitamin A, pa zbog toga utiče na nivo energije u telu i snagu libida.

 

Još recepata na sledećoj strani!

 

makonda-tracker