RECEPT DANA

IMA LI ŠTA SLAĐE I SOČNIJE? Nedeljno popodne upotpunite BAKLAVOM sa orasima!

0

Svaka domaćica bi trebalo da nauči ovaj recept

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Potrebno je:

500 g kora za baklavu

500 g mlevenih oraha

200 g margarina

100 ml ulja

100 g šećera

 

Preliv za baklavu:

 

3 čaše (od 250 ml) šećera

4 čaše vode

1 limun - sok

 

Priprema:

 

Izmešati samlevene orahe i 100 g šećera. Nauljiti pleh, pa staviti 2 kore, posuti ih orasima, opet 2 kore, orasi i tako ređati do kraja. Na vrhu treba da budu 2 kore. Baklavu, oštrim nožem, iseći na kocke ili trouglove.

 

Margarin i ulje staviti na šporet, da se margarin otopi. Isečenu baklavu preliti rastopljenim, vrelim, margarinom i uljem, pa ostaviti 10-ak minuta da baklava upije masnoću. Peći na 180 stepeni.

 

Preliv za baklavu: vodu, šećer i sok od jednog limuna staviti da proključa. Od momenta ključanja kuvati sirup 10 minuta. Prohlađenu baklavu zaliti toplim sirupom.

 

foto: Profimedia

 

 

 

 

 

makonda-tracker