Možete čuti razne priče o kukuruzu
Kada ga kuvate, ne solite vodu jer postaje tvrd, a kada ga pečete, dobro pazite da ne izgori.
Kukuruz je namirnica koja se može pripremati na mnogo načina.
Osim brašna kao sastavnog dela raznih vrsta testa, a sami tim i peciva, neizostavni je deo variva i salata. Pored prijatnog i blagog ukusa, on ima bogata nutritivna svojstva. Medutim, tokom godina kukuruz je na glasu kao namirnica koja goji i koja nije baš najzdravija. Pošto ovo apsolutno nije tačno, danas razbijamo tri mita o ovoj namirnici.
1. Kukuruz goji
Kuvan i posoljen kukuruz ima otprilike 100 kalorija, slično kao i jabuka. Jedna porcija sadrži tri grama vlakana, pa nas duže drži sitima. Reč je o ugljenom hidratu koji se sporo vari, pa pomaže u kontroli linije. Prema tome, nema potrebe da imate strah od skupljanja kilograma.
2. Pun je šećera
Da, kukuruz je poprilično sladak u odnosu na drugo povrće. Medutim, u klipu srednje veličine ima samo šest grama šećera. Poređenja radi, on sadrži manje šećera od banane i samo trećinu šećera koji sadrži jabuka.
3. Nije najbolji za zdravlje
Ovaj mit ne može biti dalje od istine. Kukuruz je pun luteina i zeaksantina, fotohemikalija koje održavaju vid zdravim. Osim što pomaže u gubitku kilograma, vlakna u kukuruzu hrane dobre bakterije u našim crevima, a sadrži dovoljne količine vitamina B, gvožđa, kalijuma i proteina.
Zaključak: Bez straha jedite kukuruz, pečen ili kuvan. Ali nemojte preterati jer on sadrži puno celuloze, zbog koje možete imati problema s radom sistema organa za varenje.