Umetnost na tanjiru!
Sastojci:
12 osoba
6 kasika (supene) Zelatine
350 ml Hladne vode
550 ml provrele vode
1 1/2 kg šećera
1 -2 kesice vanili šećera
Ekstrak jagode
Boja za hranu
Šećera za posuti
Pripremiti:
Obloziti zeljeni oblik tepsije sa celofanom i pospricati malo sprejom sa uljem. . MoŽete koristiti i više ili samo jednu tepsiju ako zelite jedan ukus.
Staviti zelatin u veću šerpu i posuti sa hladnom vodom i da ostoji bar 5 minuta.
U meduvremenu staviti 550 ml vode da prokuva pa posuti preko zelatina. Dodati šećer i vanilin šećer i promesati. Staviti na šporet da kuva na laganoj temperaturi uz mesanje 25 minuta.
Skinite sa šporeta i ako zelite jedan ukus i boju onda dodajte u serpu promešajte i istresite u tepsiju prekrijte celofanom i ostavite da odstoji na hladnom(ne u frizider) otprilike 4 sata ili još bolje preko noćo pre nego što će te seći zele.
Kad ste spremni da rezete posuti kristalni šećer po dasci i istresti žele i onda nožem koji ste malo namazali uljem seći željene oblike. Uvaljati u šećer i ostaviti na tepsiji 1-2 dana da se secer kristalizuje.