Recepti naših baka su dragoceni.
Sastojci:
400 g brašna
30 g kvasca
100 ml mleka
5 kašika šećera
3 žumanceta
4 kašike jogurta
rendana kora od limuna
prstohvat soli
Fil:
200 g mlevenih oraha
3 kašike šećera
50 ml mleka
Fil: Sjedinite mlevene orahe i šećer, a zatim prelijte vrelim mlekom i promešajte. Ostavite da se prohladi dok pripremate testo.
Testo: U mlako mleko stavite kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac nadođe.
U vanglicu sipajte brašno i napravite udubljenje u sredinu. Sipajte mleko sa nadošlim kvascem, jogurt, a zatim dodajte šećer, žumanca, rendanu koru i prstohvat soli. Umesite testo i ostavite na toplom 30-45 minuta.
Nadošlo testo razvucite na 5 mm debljine i premažite pripremljenim filom od oraha. Uvijte štrudlu i složite u podmazan kalup. Pecite 40 minuta na 180 °C