Više ne postoje nedoumice u vezi sa izborom slatkiša.
Kako se bliži vreme praznika svi smo u nedoumici koji slatkiš napraviti i zaseniti goste. Prva pomisao nam je izvanredna Švarcvald torta, sa čokoladom i voćem.
Sastojci:
Biskvit
7 jaja
250g šećera
1 vanil šećer
3 kašike ulja
100g brašna
60g kakao praha
2kesice praška za pecivo
Prvi fil:
250ml slatke pavlake
200g tamne čokolade za kuvanje
350g višanja
Drugi fil:
250g slatke pavlake
3 kašike šećera u prahu
1 vanilin šećer
3 kašike maraskino likera
Ukrašavanje:
250g slatke pavlake
komadici mlečne čokolade
kandirane trešnje ili maline
Priprema: Belanca odvojite od žumanaca pa ih mutite u čvrst sneg postepeno dodavajući 150g šećera. U međuvremenu umutite i žumanca sa preostalim šećerom i vanilin šećerom, a kada se dobro umute postepeno dodajte kašiku po kašiku ulja uz stalno mešanje. U odvojenoj posudi prosejte brašno, kakao prah i prašak za pecivo, pa postepeno dodajte masi od žumanca da postane jako gusto. Ručno varjačom, umešajte sneg od belanaca. Izlijte smesu u kalup 26cm pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Dobro ih ohladite da presečete na tri jednake kore.
Prvi fil: Slatku pavlaku zagrejte do ključanja pa prelijte preko izlomljenih čokolada. Mešajte dok se sva čokolada ne otopi i krema ne postane ujednačena. Posle toga stavie u frižider da se potpuno ohladi i malo stegne. Višnje očistite od koštica, ukoliko ih imaju.
Drugi fil: Slatku pavlaku dobro umutite sa šećerom i vanilin šećerom, a na kraju umešajte liker od višanja.
Slaganje: Prvu koru dobro natopite sokom od višanja, ravnomerno poređajte oceđenje višnje pa preko raspodelite čokoladni ganaš. Poklopite sledećom korom, pa i nju dobro natopite. Namažite koru kremom od slatke pavlake, poklopite trećom korom i opet je natopite. Tako pripremljenu tortu ostavite da se hladi barem jedan sat, pa je dekorišite slatkom pavlakom, čokoladom i kandiranim trešnjama.