NEĆETE SE POKAJATI

Staro tradicionlano jelo na sasvim novi način: Napravite knedle sa šljivama ali bez krompira (RECEPT)

0

Za ove knedle vam uopšte nije potreban krompir

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sezona šljiva lagano je počela, što je dovoljan razlog zbog kog bi trebalo da probate najjednostavniji, najbrži i najukusniji način pravljenja knedli sa šljivama.

 

Zaboravite na guljenje i kuvanje krompira, jer za ove knedle nije vam uopšte potreban krompir! Takođe, ovo testo možete zamrznuti i skuvati gotove knedle bilo kad tokom godine.

 

Sastojci:

– pola litre mleka
– 250 grama griza
– oštrog brašna po potrebi
– 1 jaje
– kašika šećera
– pakovanje prezli ili prepečene hlebne mrvice ako imate starog hleba
– iscepane šljive
– polovina praška za pecivo
– malo ulja za kuvanje

 

 

 

 

Priprema:

Skuvajte griz u mleku koje ste prethodno zasladili kašikom šećera. Ostavite griz da se ohladi, a potom mu dodajte jaje, brašna toliko da testo bude kompaktno za valjanje i da se ne lepi, zajedno sa praškom za pecivo.

 

Pospite radnu površinu brašnom, a onda smesu od testa uvaljajte u valjak. Secite valjak od testa na parčiće od oko 5 cm i od njih pravite krugove. U sredinu svakog kruga stavite pola šljive ili celu šljivu, kako više volite, pa ih zatvorite u loptu, odnosno knedlu.

 

Stavite vodu da provri i u nju sipajte malo ulja. Tek kad voda pusti ključ stavite knedle i pošto isplivaju na površinu, ostavite ih 5 minuta da lagano vri.

 

Propržite hlebne mrvice pa gotove knedle čim izvadite iz vode uvaljajte u njih. Odgore ih možete posuti kristal šećerom i tako servirati.

makonda-tracker