USVOJITE ih

Trikovi koje će svaka domaćica primeniti za Uskrs: Kako da skuvate jaja a da vam ne popucaju (RECEPT)

0

Ima li šta gore od pucanja ljuske prilikom kuvanja jaja koja smo odabrali da izazovu divljenje na vaskršnjoj trpezi? Otkrivamo odličan savet za ovaj problem

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Bojenje i ukrašavanje jaja za najveći hrišćanski praznik Vaskrs podjednako je zabavno i za starije i za mlađe, ali ako se dogodi neželjeno pucanje prilikom kuvanja, nećemo moći da napravimo uskrase kakve smo želeli.

 

Kako to da sprečite? Donosimo nekoliko korisnih saveta koji bi mogli da vam pomognu.

 

foto: Profimedia

Pre svega, bitno je da voda ne vrije prejako i da jaja imaju dovoljno mesta za kretanje u šerpi. Tako se neće sudarati i oštetiti. Neki čak polako mešaju vodu dok ne provri, zatim puste da se jaja kuvaju nekoliko minuta, pa isključe vatru i ostave ih u toj vodi još pola sata.

 

Budite oprezni u danima nakon Uskrsa: Znate li koliko su dugo jestiva uskršnja jaja?

 

Osim temperature vode i jaja, sigurno ste čuli za savet da će kašika sirćeta sprečiti ljusku da pukne, a drugi savet je da istu moć ima i so. Neće škoditi ni ako stavite oboje.

 

Iako su danas vrlo popularna bela jaja, na kojima boje uvek lepše izgledaju, treba znati da je njihova ljuska mnogo tanja, pa mogu brže da puknu prilikom kuvanja.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

foto: Profimedia

Ako uprkos svemu ljuska jaja na kraju ipak popuca, nemojte da očajavate: možete da ih iskoristite npr. za francusku salatu ili da ih na primer poslužite za uskršni doručak.

 

Odabrati savršena jaja za farbanje nije lako, a iako je potražnja za onim domaćim itekako velika, koja su od njih domaća, teško je prepoznati. Najčešća razlika u odnosu na industrijski proizvedena jaja je u boji žumanceta koja su kod domaćih više žuta.

 

Prilikom ukrašavanja jaja važno je da vodimo računa o tome koje boje koristimo. Određena sredstva za bojenje, poput ona u crvenoj i žutoj boji, zabranjena su u hrani za decu do tri godine, pa mališanima dajte jaja koja su obojena prirodnim bojama poput ljuski od luka, soka od cvekle i sl. Ako jaja ne pojedete za Uskrs, nemojte predugo da ih čuvate jer se akumuliraju bakterije koje mogu itekako da pokvare praznik.

 

 

makonda-tracker